Strona główna Leczenie blizn -Fraxel® Nadmierne owłosienie -Vectus,LightSheer Nadpotliwość Migrena,Zmarszczki Aktualności Media Umów wizytę Kontakt
Encyklopedia zdrowia

tabele "E"

Chemiczne dodatki "E" do żywności, są to związki chemiczne dołączane do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia. Aktualnie na liście tej znajduje się przeszło 2 tys. różnych związków.

 

 

SYMBOLE "E"

NAZWA

ZASTOSOWANIE

(m.in.)

UWAGI

 BARWNIKI I PIGMENTY

E 102

tartrazyna

napoje w proszku, esencje owocowe,musztarda

Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylosalicylowy) i astmatycy.

E 103

ZABRONIONY  

E 104

żółcień chinolinowa

niektóre wyroby cukiernicze

Powoduje nadpobudliwość u dzieci. Jest uważany za toksyczny i jest zakazany w większości krajów.

E 105

ZABRONIONY

E 110

żółcień pomarańczowa

marmolada, żele, guma do żucia

W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek. W wielu krajach zakazany ze względu na swoją szkodliwość, niebezpieczny.

E 111

ZABRONIONY

E 120

karmin/kwas karminowy

różne

Uważany za nieszkodliwy

E 122

azorubina, chromotrop

 

dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy

 

Może wywoływać alergie.

E 123

amarant

różne

Obecnie barwnik ten wycofywany jest z użycia w produktach spożywczych. Natomiast jest z powodzeniem stosowany do barwienia kosmetyków: głównie szminki. Istnieją badania dowodzące jego mutagenności. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Może wywoływać alergie.

E 124

 róż koszenilinowa

dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych

Może wywoływać alergie.

E 125

ZABRONIONY

E 126

ZABRONIONY

E 127

 erytrozyna/tetrajodofluresceina

wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane

Osoby z problemami tarczycy powinni unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

E 130

ZABRONIONY

E 131

błękit patentowy

kosmetyki, drażetki

Uważany za nieszkodliwy.

E 141

związek miedziowy chlorofilu

 

barwienie groszku konserwowego, stosowany w serach typu Feta 

Uważany za nieszkodliwy.

E 142

zieleń lisaminowa

 

barwienie słodyczy

 

Szkodliwy dla zdrowia, w niektórych krajach zakazany.

E 150

karmel

wyroby cukiernicze

Uważany za nieszkodliwy.

E 151

czerń brylantowa

barwnik słodyczy żelowych

Może wywoływać alergie.

E 152

ZABRONIONY

E 171

dwutlenek tytanu

guma do żucia, drażetki, pasta do zębów

Uważany za nieszkodliwy.

E 172

wodorotlenek żelaza

 

stosowany rzadko

 

 

 

 

Uważany za nieszkodliwy.

 

 

 

E 173

glin/aluminium

dekoracja słodyczy

Ma związek z chorobą Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

 

KONSERWANTY

E 210, 211, 212,
213, 214, 215,
216, 217, 218, 219

benzoesany

m.in. napoje gazowane, marynaty, konserwy

Odradza się częste spożywanie. Może wywołać alergie.

E 220

dwutlenek siarki

 

soki, koncentraty

Odradza się często spożywanie;uwaga osoby wrażliwe i astmatycy;niszczy witaminę B 12

E 221, 222, 223,
224, 226, 227

siarczany, wodosiarczany, pirosiarczany

różne

Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.

E 230, 231, 232, 233

difenyl/bifenyl, fenol, fenolan

stosowany do zabezpieczania skórki owoców cytrusowych

Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 234

niazyna

sery topione, antybiotyki

 

Odradza się częste spożywanie.

E 239

heksamina

różne

Może wywoływać alergie; możliwe działanie rakotwórcze.

E 249, 250

azotyny sodu i potasu

dodatek do wędlin

Szkodzą przy nadciśnieniu; wchodzą w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy;odradza się częste spożywanie  

E 251

 

azotany sodu

 

 

 

m.in. sery topione

 

 

 

E 252

azotan potasu

sery topione

ANTYUTLENIACZE,STABILIZATORY

E 310, 311, 312

gallusany: propylu,oktylu, dodecylu

 

płatki ziemniaczne, guma do żucia

Szkodliwe w dużych ilościach;możliwość wywoływania alergii, powodują wysypki.

E 320

butylo - hydroksy - anizol

 

biszkopty, tłuszcze piekarskie

 

W dużych dawkach powodują zaburzenia pracy wątroby i powstawania wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organiźmie. Możliwośc wywoływania alergii. Zwiększa poziom cholesterolu. W wielu krajach są niedozwolone w produktach dla dzieci. Odradza się częste spożywanie.

E 321

butylo - hydroksy - toluen

guma do żucia, opakowania żywności

E 330

kwas cytrynowy

różne

Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwy.

 E 338

  kwas fosforowy

 napoje

 W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania sie wapnia. Zakłóca trawieni; odradza się częste spożywanie.

E 339, 340, 341

odmiana kwasu ortofosforowego

sery, proszek do pieczenia

Zakłócają trawienie; odradza się częste spożywanie.

ZAGĘSZCZACZE

 (EMULGATORY)

 

E 407

karagen

 

desery mleczne, galaretki w proszku, dżemy, keczup

 

W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.

E 450, 451a, 451b

fosforany, polifosforany

 

sery topione

 

 

 

 

 

Mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia; zakłócają trawienie; odradza się częste spożywanie.

E 524

wodorotlenek sodu

słone paluszki

Środek o działaniu żrącym.

 KOSMETYKI

E 950

acesulfam K

Produkty do higieny jamy ustnej

Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego i nowotwory u zwierząt.

E 123

amarant

szminki, róże i inne kosmetyki

Nadpobudliwość, pokrzywka, astma, nieżyt nosa, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę, może wpływać na płodność.

E 900

dimetylopolisiloksan

Podłoże maści i kosmetyków ochronnych dla skóry

Ostre lub opóźnione reakcje nadwrażliwości

E 941

azot

Konserwant w kosmetykach

Uznawany za nieszkodliwy

E 509

chlorek wapnia

Kosmetyki, płyn do zmywania oczu

Może podrażniać skórę i błony śluzowe

E 466

karboksymetyloceluloza

Płyn do układania włosów, krem do rąk

W badaniach na zwierzętach powodowała nowotwory i guzy

E 621

glutaminian monosodowy

Kosmetyki, szampony, odżywki do włosów

Powinny go unikać osoby uczulonę na aspiryne

E 104

żółcień chinolinowa

Barwniki kosmetyczne, szminki, mydła, pasty do zębów, środki do pielęgnacji włosów, wody kolońskie

 

Może powodować pokrzywki, wysypki, powinny je unikać osoby uczulone na aspirynę

E 232

ortofenylofenolan sodu

Konserwant, środek grzybobójczy w kosmetykach

Może powodować odbarwienie skóry, uczulenie na światło

E 270

kwas mlekowy

Kosmetyki, odświeżacze skóry

W kosmetykach szczypiący dla osób uczulonych, nie zalecany dzieciom poniżej 3m-ca życia

E 200

kwas sorbowy

Kosmetyki, płyny do higieny jamy ustnej, pasty do zębów

Kontaktowe zapalenie skóry, rumień, podrażnienia skóry.

 

 

 

 91-338 Łódź, ul. Pojezierska 48

 90-553 Łódź, ul. Kopernika 67/69, gabinet nr 8

 00-681 Warszawa, ul. Hoża 43/49, lokal 16

 62-500 Konin, ul. Wojska Polskiego 33 (Multimed) gabinet nr 145C

 09-400 Płock. ul. Rutskich 7


  tel.:42 637 38 48

  tel.:42 630 05 39

  tel.:514300147

Strona główna Dostępne zabiegi Co cię niepokoi Encyklopedia zdrowia Leczenie blizn -Fraxel® Nadmierne owłosienie -Vectus,LightSheer Nadpotliwość Migrena,Zmarszczki Aktualności Media Umów wizytę Kontakt
Tworzenie stron www