Strona główna Leczenie blizn -Fraxel® Nadmierne owłosienie -Vectus,LightSheer Nadpotliwość Migrena,Zmarszczki Aktualności Media Umów wizytę Kontakt
Encyklopedia zdrowia

witaminy

Witaminy odgrywaja bardzo ważną rolę w organiźmie człowieka. Są to organiczne związki chemiczne, substancje egzogenne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć. Witaminy muszą być dostarczone do organizmu razem z pokarmem, nie stanowią one źródła energii, ani materiału budulcowego, pełnią rolę wspomagającą dla procesów przemiany materii, poprawiają działanie enzymów i białek katalizujących. Źródłem witamin są owoce, warzywa, mięso i ryby.

Z punktu widzenia chemicznego witaminy należą do różnych grup związków organicznych, jedynie ich znaczenie dla organizmów żywych pozwala je opisywać pod wspólną nazwą. Z tego powodu witaminy tradycyjnie dzielimy na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie to:

  • Wit. C - kwas askorbinowy
  • Wit. B1 - tiamina
  • Wit. B2 - ryboflawina
  • Wit. B3 - niacyna, Wit. PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego
  • Wit. B5 - kwas pantotenowy
  • Wit. B6 - pirydoksyna, pirydoksal, adermina
  • Wit. B7 - biotyna, Wit.H
  • Wit. B9, Wit. B11 - kwas foliowy
  • Wit. B12 - cyjanokobalamina
  • Wit. P - mieszanina pochodnych flawonoidowych, np. hesperydyna, nityna

 

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

  • Wit. A - retinol i jego pochodne
  • Wit. D  - cholekalcyferol i pochodne

  • Wit. E - tokoferol
  • Wit. K - filochinon, menadion 

Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest niewielkie i liczone w miligramach, a nawet w mikrogramach. Przedawkowanie, niedobór lub brak jakiejś z witamin prowadzi do jednostek chorobowych, które nazywamy w zależności od zaawansowania hiperwitaminozą (przedawkowanie), hipowitaminozą (niedobór częściowy) lub awitaminozą (całkowity brak).

 

R.

Nazwa witaminy

Źródło pokarmowe

Rola w organiźmie

Awitaminoza

 

Hiperwitaminoza

TŁUSZCZE

A

(retinol)

Jaja, wątroba, mleko, masło, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, tłuste mięso.

Odpowiada za prawidłowe widzenie, zmniejsza rogowacenie naskórka, poprawia koloryt skóry, chroni przed szkodliwym działaniem UV, zwiększa zawartość kolagenu w skórze właściwej. Dzieci z niedoborem Wit. A rosną nieprawidłowo.

Kurza ślepota, zmiany skórne.

Zmniejszone uwapnienie kości mogące prowadzić do osteoporozy, powiększenie wątroby, bóle stawów, bóle głowy.

 

 

 

 

 

TŁUSZCZE

D

(kalcyferol)

Tran, wątroba, mleko, jaja, masło, mięso.

 

Wchłanianie wapnia, metabolizm tkanki kostnej.

Krzywica u dzieci, osteoporoza u dorosłych.

Nudności i wymioty, brak apetytu, zaparcia, osłabienie i łatwe męczenie się, nadmierne pragnienie, świąd skóry, bóle głowy, opóźnienie umysłowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

TŁUSZCZE

E

(tokoferol)

Migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka i inne zielonolistne warzywa, owoce dzikiej róży, orzechy laskowe, kwiaty lipy, algi, oleje roślinne.

Główny antyoksydant chroniący komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, leczenie męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

Rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie działania mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność.

Zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.

 

 

 

 

 

 

 

TŁUSZCZE

 K

(fitochinon)

Brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, jaja, jogurt, ser, wątroba, olej sojowy, tran.

 

 

Krzepnięcie krwi.

Słaba krzepliwość krwi, skazy krwotoczne, łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemy z gojeniem się ran, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki.

Niedokrwistość, nadmierne wydzielanie potu, uczucie gorąca, wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, u niemowląt - żółtaczka i uszkodzenie tkanki mózgowej.

 

WODA

B1

(tiamina)

Mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce strączkowe, chleb razowy, mleko.

Prawidłowy stan tkanki nerwowej, metabolizm cukrów i lipidów.

Zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego.

Obrzęki, poty, nudności, zmęczenie, duszność, obrzęk krtani, zawroty głowy, drżenie mięśni, reakcje alergiczne, w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci.

 

 

 

 

 

 

 

WODA

B2 (ryboflawina)

Jaja, wątroba, ser chudy, migdały, grzyby, dziczyzna, łosoś, pstrąg, makrela, pieczywo pełnoziarniste, małże, fasola, groch, soja, mleko, jogurt, kefir, maślanka, drożdże i orzechy włoskie.

Przemiana białek i węglowodanów, bierze udziała w biochemicznych przemianach w siatkówce.

Łojotok, zajady, światłowstręt, pogorszenie ostrości wzroku, łzawienie, opóźnienie wzrostu, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddechowe, dystrofia mięśni.

Nudności i wymioty.

 

 

 

 

 

 

 

WODA

B3, PP

(niacyna)

Wątroba, chude mięso, drób, ryby, fasola, groch, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby.

Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.

Osłabienie, bezsenność, bóle głowy, trudności z pamięcią, agresja, niepokój, depresje, choroby skórne, wrażliwość skóry na światło słoneczne.

Bóle głowy, mrowienie, zaczerwienienie skóry, swędzenie głowy, szum w uszach, niestrawność, arytmia serca i psychozy, utrata łaknienia, zatężenie kwasu moczowego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WODA 

 B6

(pirydoksyna)

Wątroba, mięso, drób, makrela, jaja, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), kiełki pszenicy, soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany, awokado.

 

 Przemiany aminokwasów, procesy krwiotwórcze, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, pomaga zwalczać ból, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry, wypadania włosów, zapalenia warg i języka.

 Zmiany w szpiku kostnym, drgawki, depresja, apatia, bezsenność, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenia nerwów, zmniejszona odporność na infekcje, stany zapalne skóry, niedokrwistość, kamica nerkowa, nudności, zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów.

 Trudności w poruszaniu się, brak koordynacji ruchów, zwyrodnienia tkanki nerwowej, uczucie mrowienia.

 

 

 

 

 

 

WODA

 B7, H

(biotyna)

 Wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, ryż brązowy, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory.

 Uczestniczy w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych. Wspomaga funkcje tarczycy, uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów.

 Zmiany skórne, wypadanie włosów, podwyższony poziom cholesterolu, zmiany zapalne jelita.

 Nietoksyczna dla ludzi.

 

 

 

 

WODA

 B12

(cyjanokobalamina)

Mleko, produkty pochodzenia zwierzęcego (wątroba, nerki i serce), chude mięso, ryby, skorupiaki, sery, jaja.

 Procesy krwiotwórcze.

Niedpkrwistość. 

 Nietoksyczna, przy przyjmowaniu dużych dawek mogą wystąpić objawy uczuleniowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

WODA

 B11,B9

(kwas foliowy)

Zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, ziarna zbóż, pomidory, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jaja, banany, pomarańcze, awokado.

 Jest niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych, odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

 Zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organiźmie, mała ilość czerwonych ciałek we krwi, wady cewy nerwowej u płodu.

 Bezsenność, rozdrażnienie.

 

 

 

 

 

 

 

 

WODA

 C

(kwas askorbinowy)

Ziemniaki, kapusta kwaszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, maliny, jeżyny, owoce cytrusowe, papryka, brukselka, cebula, szpinak, brokuły, kalarepa, jabłka, soja, pomidory, karczochy.

 Prawidłowy stan tkanki łącznej, poprawia odporność i przyspiesza proces gojenia ran.

 Gnilec (szkorbut).

Zaburzenia w układzie pokarmowym i nerwowym. Nadmiar w czasie ciąży może być szkodliwy dla płodu.

 

 91-338 Łódź, ul. Pojezierska 48

 90-553 Łódź, ul. Kopernika 67/69, gabinet nr 8

 00-681 Warszawa, ul. Hoża 43/49, lokal 16

 62-500 Konin, ul. Wojska Polskiego 33 (Multimed) gabinet nr 145C

 09-400 Płock. ul. Rutskich 7


  tel.:42 637 38 48

  tel.:42 630 05 39

  tel.:514300147

Strona główna Dostępne zabiegi Co cię niepokoi Encyklopedia zdrowia Leczenie blizn -Fraxel® Nadmierne owłosienie -Vectus,LightSheer Nadpotliwość Migrena,Zmarszczki Aktualności Media Umów wizytę Kontakt
Tworzenie stron www