Przejdź do treści
EsteticoBaza wiedzy o urodzie i pielęgnacji

Alcohol Denat (alkohol denaturowany, denaturat, alkohol etylowy) - czy powinieneś go unikać? Właściwości i zastosowanie

Alkohol denaturowany (INCI: Alcohol Denat) jest cieczą. Nie posiada barwy, ale wyróżnia się ostrym, charakterystycznym zapachem. Jest związkiem lotnym. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć!

Karta opracowania

Data publikacji
Czas lektury
2 min czytania
Opracowanie
Wydanie
Przewodnik redakcyjny

Alcohol Denat - działanie i funkcje

  1. Alcohol Denat służy w roli silnego konserwantu. Hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych (bakterii, grzybów) w produkcie. Zapewnia „czystość” kosmetyku. Przedłuża tym samym jego trwałość.
  2. Jest promotorem przenikania. Ułatwia wnikanie w głąb skóry innych składników aktywnych, które zostały dodane do preparatu.
  3. Silnie dezynfekuje.
  4. Jest świetnym rozpuszczalnikiem.
  5. Działa przeciwzapalnie.
  6. Uniemożliwia powstawanie piany.
  7. Działa ściągająco i wysuszająco na skórę.

Alkohol denaturowany - zastosowanie w kosmetykach

Alcohol Denat, w kosmetykach do twarzy i nie tylko, może występować w bardzo wysokim stężeniu. Przede wszystkim pojawia się w środkach skierowanych na walkę z trądzikiem - np. w tonikach alkoholowych. Gdzie jeszcze można znaleźć alkohol denaturowany?

  • W preparatach do pielęgnacji włosów i skóry głowy (szampony, maski, odżywki)
  • W tonikach, szczególnie o działaniu antybakteryjnym
  • W różnego rodzaju kremach
  • W perfumach, mgiełkach oraz wodach toaletowych
  • W preparatach dla mężczyzn, po goleniu
  • W trychologicznych preparatach do skóry głowy (wcierki, lotiony)
  • W produktach do stóp
  • W kosmetykach kolorowych, np. podkłady

Fakt, że Alcohol Denat znajduje się w wyżej wymienionych preparatach, nie oznacza, że zawsze jest to właściwe. W kosmetykach z reguły należy do grupy tzw. złych alkoholi i należy go unikać.

Alcohol Denat - bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem

Denaturat jest substancją uznaną za bezpieczną do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie wykazuje właściwości uczulających - nie jest potencjalnym alergenem. Alcohol Denat został dopuszczony do stosowania w produktach pielęgnacyjnych bez wymaganych stężeń, może być zatem ono naprawdę wysokie.

Alkohol denaturowany działa silnie wysuszająco i może podrażnić, jeśli zostanie niewłaściwie zastosowany, np. na silnie suchą i odwodnioną skórę. Nie ma przeciwwskazań do użytku tej substancji w ciąży, natomiast zaleca się zdrowy rozsądek. Cera w tym czasie lubi być kapryśna i szczególnie podatna na podrażnienia. Tyczy się to również delikatnej skóry dzieci.

Denaturat - naturalny czy syntetyczny?

Alkohol denaturowany może być pozyskiwany na dwa sposoby. Pierwszy z nich, bardziej kontrowersyjny, to uzyskiwanie Alcohol Denat z ropy naftowej. Drugi sposób, bardziej przyjazny i naturalny, polega na przeprowadzeniu procesów fermentacji węglowodorów, najczęściej z wykorzystaniem zbóż.

Alcohol Denat - wpływ na środowisko

Alkohol denaturujący jest substancją łatwopalną. Poza tym nie odnotowano negatywnego wpływu tej substancji na środowisko naturalne.

Alcohol Denat - czy jest wegański?

Substancja jest bezpieczna do stosowania przez wegan. Nie zawiera substancji pochodzenia zwierzęcego.

Inne - ciekawostki

Dobre alkohole w kosmetykach - czy istnieją? Alcohol Denat przyczynił się nieco do złego zdania konsumentów na temat wszystkich alkoholi w produktach pielęgnacyjnych. Istnieją jednak takie, które nie wyrządzają krzywdy i są jak najbardziej bezpieczne. Dla przykładu, należą do nich tzw. alkohole tłuszczowe (popularny Cetyl Alcohol). Pełnią funkcję emolietów i stabilizują emulsję.

Fakt z opracowań Estetico

Warto wiedzieć podczas pielęgnacji

Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.

Encyklopedia

Więcej z tego działu