Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 1 z 10
- Encyklopedia
- Kosmetyki
- Kwasy kosmetyczne
- Porady
- Ciało
- Nadmiar witaminy C objawy - 7 mechanizmów, które musisz znać przed suplementacjąEncyklopediaNadmiar witaminy C objawy to zestaw dolegliwości występujących przy spożyciu tej witaminy ponad górny tolerowany poziom 2000 mg/dobę, głównie z…
- Do czego służy gliceryna: 7 sprawdzonych sposobów jej użycia w pielęgnacji skóry i włosów zEncyklopediaGliceryna, zwana również glicerolem, to organiczny związek chemiczny należący do alkoholi trójwodorotlenowych, który pełni funkcję humektantu w…
- Olej kokosowy opinie lekarzy: Czy naprawdę jest zdrowy czy szkodliwy?EncyklopediaOlej kokosowy to tłuszcz roślinny otrzymywany z miąższu orzecha kokosowego, którego główną cechą wyróżniającą jest unikalny skład kwasów…
- Kwas azelainowy działanie - jak działa, jakie ma efekty i kiedy go stosowaćEncyklopediaKwas azelainowy to kwas dikarboksylowy należący do rodziny kwasów aminokwasowych, który naturalnie występuje w zbożach takich jak pszenica i…
- Kwas azelainowy efekty uboczne - kompletny przegląd ryzyka, stężeń i bezpiecznego stosowaniaEncyklopediaKwas azelainowy to kwas dikarboksylowy o strukturze chemicznej C5H6O5, który w formie stabilnej stosowanej w kosmetyce wykazuje właściwości…
- Olejek z oregano: Jak wyliczyć skuteczną dawkę, porównać z konkurencją i uniknąć 7 krytycznych błędówEncyklopediaOlejek z oregano to ekstrakt z liści rośliny Origanum vulgare, należący do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), wykorzystywany ze względu na wysoką…
- Olej rydzowy - Jak wybrać, przechować i stosować, by maksymalizować korzyści zdrowotne i smakoweEncyklopediaOlej rydzowy - to tłuszcz roślinny pozyskiwany z nasion lnianki siewnej (Camelina sativa), rośliny znanej również pod nazwami lnianka, rydz, judra…
- Olejek kokosowy: Jak wybrać, gdzie kupić i kiedy stosować - cennik, skład i zastosowania ponad 200%EncyklopediaOlejek kokosowy to ekstrakt pochodzący z miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera), charakteryzujący się otulającą konsystencją, wysoką…
- Olej z wiesiołka przeciwwskazania - kompletna lista ryzyk, interakcji i bezpiecznego stosowaniaEncyklopediaOlej z wiesiołka (evening primrose oil, EPO) to naturalne źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA) w procentach 7-14%, które działa przeciwzapalnie…
- Hydrolizowany kolagen - jak wybrać, ile przyjmować i jakie daje efektyEncyklopediaHydrolizowany kolagen to forma kolagenu poddana procesowi hydrolizy, który rozbija długie łańcuchy białkowe na mniejsze fragmenty zwane peptydami…
- Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine jako składnik kosmetycznyEncyklopediaBis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine to składnik kosmetyczny absorbujący promieniowanie UV. Chroni skórę i jakość kosmetyku. Jak działa…
- Benzofenon - co to jest?EncyklopediaBenzofenon jest związkiem organicznym. Z łatwością rozpuszcza się w innych substancjach z tej grupy, natomiast nie rozpuszcza się w wodzie. in…
- Alpha-Isomethyl Ionone - co to jest?EncyklopediaAlpha-Isomethyl Ionone to substancja zaliczana do grupy terpenów - nienasycony keton, najczęściej pozyskiwany syntetycznie. Pod względem chemicznym…
- Cera Alba (beeswax) - wosk pszczeli jako składnik wielu kosmetyków. Zastosowanie wosku białegoEncyklopediaWosk pszczeli (INCI: Cera Alba) to substancja szeroko wykorzystywana w kosmetyce. Naturalnie jest żółto-brązowym ciałem stałym, które zaczyna topnieć…
- Caprylyl Glycol (glikol kaprylowy) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaGlikol kaprylowy jest substancją o charakterze stałym lub półstałym. Ma biały kolor. Bardzo trudno rozpuszcza się w wodzie. Składnik ten można…
- Gluconolactone - właściwości i zastosowanie substancjiEncyklopediaGluconolactone jest popularnym składnikiem kosmetyków. Ma w nich podwójne zastosowanie. Stosowana w odpowiednich ilościach i stężeniu jest bezpieczna…
- Cocamidopropyl Betaine (CAPB, kokamidopropylobetaina) - składnik szamponów. Jakie ma właściwości i zastosowanie?EncyklopediaCocamidopropyl Betaine, czyli kokamidopropylobetaina, to substancja wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, w chemii gospodarczej, a także jako…
- Sodium Cocoyl Glutamate (sól sodowa kwasów tłuszczowych oleju kokosowego i kwasu glutaminowego) - co to jest?EncyklopediaPełna nazwa Sodium Cocoyl Glutamate jest długa i mówi wiele o tej substancji. Składnik ten ma naturalne pochodzenie. Dzięki odpowiednim właściwościom…
- Kwasy AHA - czym są i dlaczego warto stosować je w pielęgnacji?EncyklopediaKwasy AHA w branży kosmetycznej stają się coraz bardziej popularne. Zastanawiasz się, czy warto kupić kosmetyki z tymi kwasami? Czy ich stosowanie…
- C12-15 Alkyl Benzoate - co to jest?EncyklopediaPod tą tajemniczą nazwą kryje się oleista ciecz, a dokładniej - ester alkoholi tłuszczowych oraz kwasu benzoesowego. W skład tej substancji wchodzą…
- Kwas octowy (acetic acid, kwas etanowy) - co to jest?EncyklopediaKwas etanowy, nazywany potocznie octowym, w składzie INCI oznaczony jest jako Acetic Acid. To związek należący do chemii organicznej - kwas…
- Metyloceluloza (Methylcellulose) - co to jest?EncyklopediaWęglowodany w kosmetyce są wykorzystywane od bardzo dawna na wiele sposobów. Jednym z nich jest metyloceluloza - pochodna celulozy. To substancja…
- Glikol polietylenowy (Polyethylene Glycol, PEG) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaGlikol polietylenowy, w skrócie PEG, jest doskonale znany wszystkim wielbicielom kosmetyków. PEG-i to syntetyczne substancje o złożonej budowie…
- Citronellol (cytronelol) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaCitronellol (INCI: Citronellol) jest organicznym związkiem chemicznym. Należy do grupy alkoholi alifatycznych. Charakteryzuje się przyjemną, kwiatową…