Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 3 z 10
- Kwas glukonowy (Gluconic Acid) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaKwas glukonowy zaliczany jest do związków organicznych - kwasów polihydroksylowych, czyli PHA. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie posiada…
- Ceteareth-20 - co to jest?EncyklopediaCeteareth-20 to składnik o charakterze powierzchniowo czynnym. Pełna nazwa to oksyetylenowana 20 molami tlenku etylenu mieszanina alkoholu cetylowego…
- Sodium Saccharin (sacharynian sodu) - co to jest?EncyklopediaSól sodowa sacharyny jest popularnym środkiem stosowany w kosmetyce, w określonych produktach. Wykorzystywana jest również przez inne branże. Pod…
- Ftalany w kosmetykach (Phthalate) - co to jest? Jak rozpoznać niebezpieczne ftalany?EncyklopediaFtalany to z chemicznego punktu widzenia pochodne kwasu ftalowego (sole, estry). Wykorzystywane są w wielu dziedzinach przemysłu. Ich liczba jest…
- Hydrogenated Polydecene (uwodorniony polidecen, polidekan) - co to jest?EncyklopediaPolidekan należy do grupy składników oleistych, lipofilnych. Z łatwością rozpuszcza się w innych tłuszczach. Nie rozpuszcza się natomiast w wodzie…
- Homosalate - charakterystyka i zastosowanie w kosmetyceEncyklopediaHomosalate jako składnik produktów kosmetycznych pełni w nich przede wszystkim funkcję filtra ochronnego zabezpieczającego przed szkodliwym…
- Sucrose (sacharoza) - co to jest? Właściwości i zastosowanie w kosmetykachEncyklopediaSacharoza to związek organiczny z grupy węglowodanów. Budują ją dwie cząsteczki - glukozy oraz fruktozy. Biorąc pod uwagę jej właściwości fizyczne…
- Citral (Cytral) - co to jest?EncyklopediaCytral to substancja zapachowa należąca do grupy aldehydów terpenowych. Charakteryzuje się silnie cytrynowym aromatem. Jako związek chemiczny bardzo…
- Acrylates Copolymer (kopolimer kwasu akrylowego) - co to jest?EncyklopediaKopolimer kwasu akrylowego należy do grupy polimerów - substancji o szerokim działaniu, wykorzystywanych w branży kosmetycznej. Mówi się o nich, że…
- Bisabolol (alfa-bisabolol, lewomentol) - co to jest?EncyklopediaBisabolol należy do grupy monoterpenowych alkoholi. Przyjmuje postać cieczy bez koloru o olejowej konsystencji. Z łatwością rozpuszcza się w…
- Nitroceluloza (Nitrocellulose) - co to jest?EncyklopediaNitroceluloza to półsyntetyczny składnik, który znalazł swoje miejsce w przemyśle kosmetycznym. Pod względem chemicznym jest polimerem, mieszaniną…
- Butylene Glycol (glikol butylenowy) - właściwości i zastosowanie składnika kosmetykówEncyklopediaGlikol butylenowy zaliczany jest do alkoholi dwuhydroksylowych. Pod względem chemicznym przybiera postać cieczy bez koloru oraz bez zapachu. Bardzo…
- Dicaprylyl Carbonate (węglan dioktylu) - co to jest?Encyklopediain. w branży kosmetycznej. Węglan dioktylu jest tłuszczem naturalnego pochodzenia. Pełni szereg funkcji w popularnych produktach pielęgnacyjnych. Na…
- PEG-40 Hydrogenated Castor Oil - co to jest?EncyklopediaPEG-40 Hydrogenated Castor Oil jest uwodornioną formą oleju rycynowego, którego dokładna nazwa brzmi - olej rycynowy polioksyetylenowany 40 molami…
- Ethylhexyl Stearate (stearynian etyloheksylu, stearynian 2-etyloheksylu) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaStearynian etyloheksylu można znaleźć w składzie produktu kosmetycznego jako INCI: Ethylhexyl Stearate. Jest substancją o różnym pochodzeniu…
- Kwas oleinowy (oleic acid) - co to jest?EncyklopediaKwas oleinowy pod względem chemicznym zaliczany jest do związków organicznych. Należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, inaczej Omega-9…
- Dzika róża (rosa canina, psia róża) - roślina ozdobna o ogromnej zawartości witaminy cEncyklopediaDzika róża znana była ze swoich właściwości już kilkaset lat temu. in. w Azji. Charakteryzuje się biało-różowymi kwiatami, które dają początek…
- Helianthus Annuus Seed Oil (słonecznik zwyczajny) - co to jest?EncyklopediaSłonecznik zwyczajny to roślina występująca naturalnie w Ameryce Północnej. Na terenie naszego kraju pełni głównie funkcję ozdobną. Wyróżnia się…
- Azulen i jego zastosowanie w kosmetykach. To musisz wiedzieć!EncyklopediaAzulen to niezwykły związek organiczny, który znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ten składnik pozyskiwany z roślin takich jak rumianek czy…
- Sodium Acetate - jakie zastosowanie ma w kosmetyce octan sodu?EncyklopediaSodium Acetate to substancja konserwująca, maskująca zapach surowca i stabilizująca skład kosmetyku. Jest bezpieczny dla zdrowia człowieka i zwiększa…
- Isopropyl Palmitate (palmitynian izopropylu) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaPalmitynian izopropylu (INCI: Isopropyl Palmitate) należy do związków organicznych. Jest cieczą. Ma praktycznie niewyczuwalny zapach i jest…
- Prunus Amygdalus Dulcis Oil (olej ze słodkich migdałów) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaOlej ze słodkich migdałów jest bardzo popularny w branży kosmetycznej. Zawdzięcza to świetnej kompatybilności ze skórą, na której nie wywołuje…
- Fructose - czym jest i jaką funkcję pełni w kosmetyce?EncyklopediaFructose to składnik wielu produktów kosmetycznych. Jego rola przede wszystkim polega na utrzymaniu prawidłowej konsystencji produktu przez cały czas…
- Methylpropanediol (metylopropanediol, MPDiol) - co to jest?EncyklopediaMethylpropanediol zalicza się do grupy związków organicznych, a dokładniej - glikoli. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Nie posiada…