Przejdź do treści

Encyklopedia2 min czytania

Prunus Amygdalus Dulcis Oil (olej ze słodkich migdałów) - działanie, cechy, bezpieczeństwo

Olej ze słodkich migdałów jest bardzo popularny w branży kosmetycznej. Zawdzięcza to świetnej kompatybilności ze skórą, na której nie wywołuje podrażnień. Sam olej jest cieczą o delikatnie żółtej barwie. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. oleinowy, linolowy, palmitynowy, a także witaminy z grupy B, E, A. Ma bardzo subtelny i nienachalny zapach. Olej ze słodkich migdałów przeważnie można znaleźć jako INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil, czasami z dopiskiem Sweet Almond.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil - działanie oleju ze słodkich migdałów

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Olej ze słodkich migdałów ma wiele właściwości. Oto niektóre z nich:

  • jest świetnym emolientem, co oznacza, że po aplikacji pozostawia wyczuwalnie oleistą warstwę, która tworzy okluzję. Zapobiega utracie wody, przez co działa pośrednio nawilżająco na skórę;
  • delikatnie zmniejsza rumień przy cerze naczynkowej;
  • zapobiega powstawaniu rozstępów;
  • silnie odżywia skórę;
  • przyspiesza procesy regeneracyjne;
  • łagodzi różnego rodzaju podrażnienia i drobne stany zapalne;
  • odbudowuje naruszoną warstwę lipidową skóry;
  • wygładza i odżywia włosy, poprawiając ich strukturę;
  • wzmacnia płytkę paznokcia.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil - zastosowanie w kosmetykach

Ten naturalny olej może być wykorzystywany jako samodzielny preparat lub dodatek do innych kosmetyków. Gdzie stosuje się olej z migdałów?

Jako samodzielny kosmetyk bywa używany:

Prunus Amygdalus Dulcis Oil może być też składnikiem kosmetyków. Spotyka się go:

  • w produktach do demakijażu;
  • w kremach do pielęgnacji cery;
  • w innych bardziej specjalistycznych (AZS, łuszczyca) preparatach do twarzy;
  • w balsamach do ciała;
  • w kremach do dłoni oraz stóp;
  • w peelingach do ciała;
  • w produktach złuszczających do twarzy;
  • w preparatach do kąpieli (kule, płyny);
  • w kosmetykach łagodzących po depilacji;
  • w kremach po opalaniu;
  • w produktach dla dzieci;
  • w odżywkach i maskach do pielęgnacji włosów;
  • w produktach do paznokci.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil - bezpieczeństwo stosowania produktów

Olej z migdałów słodkich jest produktem w 100% bezpiecznym - jako substancja w czystej postaci oraz jako dodatek. Szczególnie poleca się go do stosowania w przypadku skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień i u dzieci. Bardzo dobrze sprawdza się u kobiet w okresie ciąży, bo pomaga walczyć z rozstępami.

Warto zachować ostrożność, stosując go w przypadku cery trądzikowej z licznymi zmianami. Taka skóra niekoniecznie lubi się z tłustymi emolientami, które nie pozwalają jej oddychać. Nie zaleca się w tym przypadku stosowania samego oleju bezpośrednio na twarz.

Sweet almond oil - naturalny czy syntetyczny?

Prunus Amygdalus Dulcis Oil to produkt naturalny. Powstaje z nasion krzewu migdałowca. Jest pozyskiwany metodą tłoczenia z nasion krzewu migdałowca. Olej z migdałów może pozostać nieoczyszczony i wtedy nazywa się go nierafinowanym. Produkt rafinowany zostaje poddany dokładnej filtracji. Usuwa ona zanieczyszczenia, ale również cenne składniki.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil - wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu oleju z migdałów na środowisko naturalne.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil - czy jest wegański?

Olej ze słodkich migdałów jest produktem w 100% odpowiednim dla wegan. Pochodzi z roślin, nie ma w nim żadnych związków odzwierzęcych. 

Prunus Amygdalus Dulcis Oil - ciekawostki

Czy wiesz, że istnieją dwie odmiany oleju migdałowego? Są to omówiona tutaj wersja słodka, a także gorzka o charakterystycznym zapachu zbliżonym do marcepanu. Olej z gorzkich migdałów również znalazł zastosowanie w kosmetyce.

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły