Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 5 z 10
- Fluorek wapnia (INCI: Calcium Fluoride) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaFluorek wapnia, czyli sól kwasu fluorowodorowego i wapnia, to najpopularniejszy składnik past do zębów. Nie posiada charakterystycznego zapachu. Sam…
- Kwas palmitynowy - jaki ma wpływ na skórę i jaką funkcję spełnia?EncyklopediaKwas palmitynowy to popularny składnik produktów przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Należy do grupy kwasów tłuszczowych organicznych i w kosmetyce…
- Salicylic Acid (kwas salicylowy) - co to jest? Zastosowanie i właściwościEncyklopediaKwas salicylowy to najpopularniejszy kwas BHA stosowany w kosmetyce. Beta-hydroksykwasy to aromatyczne substancje organiczne rozpuszczalne w…
- Limonene (limonen) - co to jest? Właściwości i zastosowanie substancji D-LimoneneEncyklopediaLimonene, czyli limonen lub 4-izopropenylo-1-metylocykloheksen, to substancja chemiczna należąca do grupy monoterpenów. Ze względu na stan skupienia…
- Aluminium Hydroxide (wodorotlenek glinu) - co to jest?EncyklopediaWodorotlenek glinu jest nieorganicznym związkiem chemicznym o charakterze amfoterycznym. Jego inna nazwa to aluminium. Na opakowaniach produktów…
- Polyethylene (polietylen) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaPolietylen to substancja syntetyczna, która w kosmetyce może pełnić różne funkcje. Jest materiałem plastycznym i odpornym, a do tego bezbarwnym. Nie…
- Arbutyna (Arbutin) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaArbutyna jest organicznym związkiem chemicznym zwanym glukozydem hydrochinonu. Jej strukturę budują dwie cząsteczki, czyli hydrochinon oraz…
- Dihydroksyaceton (DHA) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaDihydroksyaceton występuje jako INCI: Dihydroxyacetone. Pod względem chemicznym należy do związków organicznych - węglowodanów. Wyróżnia się…
- Coco Glucoside (poliglukozyd kwasów oleju kokosowego, glukozyd kokosowy) - co to jest?EncyklopediaGlukozyd kokosowy na etykiecie kosmetyków widnieje jako INCI: Coco-glucoside. Należy do substancji powierzchniowo-czynnych, ale o charakterze…
- Wąkrota azjatycka - zastosowanie w codziennej pielęgnacji, właściwości prozdrowotne i leczniczeEncyklopediaWąkrota azjatycka to jeden z najpotężniejszych leków, jaki używany jest w medycynie naturalnej Chin, Indonezji oraz jako element Ajurwedy…
- Czym jest Eugenol? W jakich produktach się znajduje?EncyklopediaEugenol należy do grupy organicznych związków chemicznych. Jest substancją ciekłą i oleistą. Ma ciemnożółtą barwę. Charakteryzuje się silnym…
- Centaurea Cyanus (chaber bławatek) - co to jest?EncyklopediaChaber bławatek to do niedawna powszechnie występująca roślina lecznicza. Niestety, stosowanie szkodliwych nawozów, które zawierają pestycydy…
- Betaine (betaina) - co to jest? Poznaj jej właściwości i zastosowanieEncyklopediaBetaina jako substancja kosmetyczna znajduje się pod nazwą INCI: Betain. Betaina jest aminokwasem. Wytwarzana jest z buraka cukrowego (pochodna…
- Sodium PCA (sól sodowa kwasu piroglutaminowego) - co to jest?EncyklopediaSól sodowa kwasu piroglutaminowego w nomenklaturze chemicznej nosi nazwę 5-okso-2-pirolidynokarboksylanu sodu. Biorąc pod uwagę stan skupienia…
- Alcohol Denat (alkohol denaturowany, denaturat, alkohol etylowy) - czy powinieneś go unikać? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaAlkohol denaturowany (INCI: Alcohol Denat) jest cieczą. Nie posiada barwy, ale wyróżnia się ostrym, charakterystycznym zapachem. Jest związkiem…
- Jak odmłodzić skórę, czyli proteiny w kosmetykachEncyklopediaKrólowa Kleopatra wiedziała, że kąpiel w mleku korzystnie wpływa na skórę. Choć dzisiaj trudno powtórzyć taki zabieg w domowym zaciszu, na rynku…
- Kaolin (glinka kaolinowa) - jakie właściwości i zastosowanie ma glinka porcelanowa?EncyklopediaKaolin jest jedną z najpopularniejszych substancji wykorzystywanych w branży kosmetycznej. Złoża tej skały osadowej występują głównie w Ameryce…
- Glycol Distearate (distearynian glikolu etylenowego) - co to jest?EncyklopediaDistearynian glikolu etylenowego to składnik syntetyczny. Pod względem chemicznym jest ciałem stałym w formie płatków lub granulek. Przybiera białą…
- Glyceryl Cocoate (PEG-7 Glyceryl Cocoate) - co to jest?EncyklopediaPEG-7 Glyceryl Cocoate jest składnikiem wykorzystywanym w branży kosmetycznej. To eter glikolu polietylenowego, w skrócie PEG. Pod względem…
- Methylisothiazolinone (Metyloizotiazolinon) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaMethylisothiazolinone to substancja występująca głównie w kosmetykach. Jej trudna do wymówienia nazwa to inaczej 2-metylo-2H-izotiazol-3-on.
- Polisorbat 80 (Polysorbate 80) - dodatek do produktów kosmetycznych. Czy jest szkodliwy?EncyklopediaW branży kosmetycznej i spożywczej występują związki, które określa się polisorbatami. Wszystkie pełnią podobne funkcje. Co to jest polisorbat 80?…
- Aloe Barbadensis (aloes zwyczajny, Aloe Vera) - co to jest?EncyklopediaAloes jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych oraz kosmetycznych. Miłośnicy kwiatów często hodują go w domowych warunkach jako roślinę…
- Kwas mlekowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji twarzyEncyklopediaKwas mlekowy należy go grupy kwasów AHA. Dzięki wielu właściwościom ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ceniony głównie za walory nawilżające…
- Zinc Oxide (tlenek cynku) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaTlenek cynku jest minerałem od wielu lat znanym ze swoich właściwości. Obecnie wykorzystuje się go z powodzeniem w branży kosmetycznej oraz w…