Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 2 z 10
- Butylphenyl Methylpropional (Lilial) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaAldehyd 2-(4-tert-butylobenzylo)propionowy określany jest w składzie kosmetyku jako INCI: Butylphenyl Methylpropional. Jak już sama nazwa wskazuje…
- Dlaczego warto stosować siarczan magnezu? Sprawdź, jak działa na cerę i nie tylko!EncyklopediaSiarczan magnezu to związek chemiczny soli kwasu siarkowego z magnesem. Występuje w przyrodzie w postaci minerału, choć może też przyjąć formę…
- Butyl methoxydibenzoylmethane - czym jest i jaką rolę pełni w kosmetykach?EncyklopediaButyl methoxydibenzoylmethane to filtr przeciwsłonecznych wykorzystywany w produktach przeznaczonych do ochrony przed szkodliwym działaniem promieni…
- Cetrimonium Chloride - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaCetrimonium Chloride jest czwartorzędową solą amoniową. Należy do grupy związków o nazwie kationy, naładowanych dodatnio. Cecha ta jest szeroko…
- Urea (karbamid) stosowana jest w kosmetykach i kremach do skóry suchej. Jakie zastosowanie i właściwości ma krem z mocznikiem?EncyklopediaUrea, czyli mocznik, to jedna z najpopularniejszych substancji kosmetycznych. Z chemicznego punktu widzenia jest ciałem stałym, który występuje w…
- Silikony - co to są?EncyklopediaJednym z najpopularniejszych tematów do dyskusji w branży kosmetycznej jest obecność silikonów . Co to jest silikon? To inaczej polimer krzemowy…
- Sodium Myreth Sulfate (mirystylosiarczan etylenowy sodu) - co to jest?EncyklopediaSLS i jego pochodne należą do licznej grupy składników wykorzystywanych w preparatach myjących, czyli detergentach. Wbrew pozorom są jednymi z…
- Orange Fruit (owoc pomarańczy) - co to jest?EncyklopediaOwoce pomarańczy używane do celów kosmetycznych pochodzą głównie z terenów Azji. Ich duże uprawy spotyka się przede wszystkim w krajach tropikalnych…
- Ascorbyl Palmitate (palmitynian askorbylu) - co to jest?EncyklopediaTo jedna z najważniejszych substancji we współczesnej kosmetologii. Palmitynian askorbylu jest rozpuszczalną w olejach i alkoholu formą witaminy C…
- Butyrospermum Parkii Butter (masło shea, masło karite) - co to jest? Właściwości i zastosowanie składnikaEncyklopediaMasło shea w składzie kosmetyku lub innych preparatów widnieje jako INCI: Butyrospermum Parkii Butter. To olej roślinny, który w temperaturze…
- Achillea Millefolium (krwawnik pospolity) - co to jest?EncyklopediaKrwawnik pospolity - Achillea Millefolium - to roślina z gatunku astrowatych. Osiąga niewielkie rozmiary. Powszechnie występuje na terenie Europy…
- Geraniol - naturalny czy syntetyczny? Poznaj jego właściwości i zastosowanieEncyklopediaGeraniol (INCI: Geraniol) należy do związków organicznych, monoterpenów. To substancja lotna nadająca zapach roślinom. Z chemicznego punktu widzenia…
- Sorbic Acid (kwas sorbowy) - co to jest?EncyklopediaKwas sorbowy zaliczany jest do związków organicznych . Jest nienasyconym kwasem karboksylowym. Pod względem chemicznym występuje w formie ciała…
- Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate - czym jest i jak działa?EncyklopediaDiethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate to filtr chemiczny chroniący skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Przeczytaj i dowiedz się więcej o…
- Sodium Lauroyl Sarcosinate (sarkozynian laurylosiarczanu sodowego) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaSarkozynian laurylosiarczanu sodowego to łagodny, a przy tym silnie aktywny rodzaj substancji. Wykazuje wysoką skuteczność. Ma pochodzenie…
- Aldehyd benzoesowy (Benzaldehyde) - co to jest benzaldehyd?EncyklopediaAldehyd benzoesowy wyróżnia się intensywnie migdałowym aromatem . Biorąc pod uwagę jego właściwości chemiczne, należy do aldehydów aromatycznych…
- Cocamide DEA (dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaCocamide DEA to związek niejonowy o właściwościach przypisanym detergentom. Nie jest rozpuszczalny w wodzie, a także niekoniecznie lubi się z…
- Retinyl Palmitate (palmitynian retinylu, preretinol) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaPalmitynian retinylu to silnie aktywna substancja pożądana w branży kosmetycznej. Nazywana również preretinolem, w składzie produktów widnieje jako…
- Ethylhexyl Methoxycinnamate (metoksycynamonian etyloheksylu, oktinoksan) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaMetoksycynamonian etyloheksylu jest chemicznym filtrem przeciwsłonecznym. W składzie widnieje pod długą nazwą INCI: Ethylhexyl Methoxycinnamate. To…
- Pentylene Glycol (glikol pentylenowy) - co to jest?EncyklopediaGlikol pentylenowy zaliczany jest do glikoli, licznej grupy substancji wykorzystywanych w kosmetyce. Posiadają one odpowiednie grupy funkcyjne…
- Pvp - jakie działanie wykazuje w kosmetykach?EncyklopediaPvp to bardzo popularny składnik kosmetyków. Substancja ta wykorzystywana jest przede wszystkim w produktach kondycjonujących, przeznaczonych do…
- Tapioca starch - najważniejsze właściwości i zastosowanieEncyklopediaTapioca starch to substancja wykorzystywana do produkcji kosmetyków. Pełni rolę zagęstnika, który pozwala osiągnąć zadowalającą konsystencję…
- Boron Nitride (azotek boru) - co to jest?EncyklopediaAzotek boru to substancja nieorganiczna, powstała w połączeniu dwóch pierwiastków - azotu oraz boru. W kosmetyce wykorzystywana jest w formie proszku…
- Linalool (linalol) - co to jest? Jakie ma zastosowanie i właściwości?EncyklopediaLinalol (INCI: Linalool) to substancja należąca do grupy nienasyconych alkoholi alifatycznych (terpenów). Występuje w dwóch formach - każda wyróżnia…