Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 7 z 10
- Calcium gluconate - zastosowanie w kosmetyceEncyklopediaCalcium gluconate to jeden ze składników, często występujących w kosmetykach. Jego obecność w produktach kosmetycznych ma na celu przedłużenie ich…
- Lepiszcze - co to jest?EncyklopediaLepiszcze to, najogólniej mówiąc, grupa substancji scalających. W kosmetologii stosuje się przede wszystkim lepiszcza o charakterze olejowym, aby…
- Coco Caprylate/Caprate - co to jest?EncyklopediaCoco Caprylate/Caprate wykorzystywany jest ze względu na swoje właściwości w branży kosmetycznej. Pod względem chemicznym jest cieczą bez koloru…
- Glycine Soja Oil (olej sojowy) - co to jest?EncyklopediaOlej sojowy to surowiec popularnie występujący w branży kosmetycznej. Pod względem chemicznym jest cieczą o żółtawym kolorze. Nie wyróżnia się żadnym…
- Keratin (Hydrolyzed Keratin, keratyna hydrolizowana) - co to jest?EncyklopediaKeratyna to jeden z najważniejszych budulców włosów oraz paznokci. Występuje także w odpowiednich warstwach skóry. Hydrolizowana keratyna, inaczej…
- Calcium Carbonate (węglan wapnia) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaWęglan wapnia to nieorganiczny związek chemiczny, który jest wykorzystywany w wielu branżach. Przyjmuje postać białego proszku rozpuszczalnego w…
- Triticum Vulgare Germ Oil - co to jest?EncyklopediaNaturalne roślinne tłuszcze to jedne z najważniejszych surowców w szeroko pojętej kosmetyce. Olej z kiełków pszenicy jest oleistą cieczą. Jego…
- Farnezol - czym jest i jakie ma zastosowanie w kosmetyce?EncyklopediaFarnezol to substancja z grupy alkoholi, występująca w olejkach eterycznych różnych roślin. Bywa wykorzystywana jako składnik produktów…
- Eucalyptus Globulus Leaf Oil - co to jest?EncyklopediaEukaliptus to roślina, która występuje głównie na terenie Australii. Posiada wiele cennych właściwości. Zostały one docenione przez branżę…
- Stearic Acid (kwas stearynowy, kwas oktadekanowy) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaKwas stearynowy lub oktadekanowy (INCI: Stearic Acid) jest wszechstronnym związkiem wykorzystywanym w wielu dziedzinach. Należy do grupy nasyconych…
- Pirytionian cynku - jaką funkcję spełnia w produktach kosmetycznych?EncyklopediaPirytionian cynku to substancja konserwująca, którą wykorzystuje się między innymi do produkcji kosmetyków. Jednak ze względu na duży stopień…
- Olea Europea (oliwka europejska) - co to jest?EncyklopediaOliwka europejska to długowieczny krzew rosnący na terenie Europy Południowej bądź Afryki. Może żyć nawet 100 lat, dając cały czas owoce, którymi są…
- Kofeina - co to jest i jak wpływa na organizm?EncyklopediaKofeina większości kojarzy się ze składnikiem w kawie, który skutecznie dodaje energii. Jest również wykorzystywana w innych branżach, nie tylko w…
- Pullulan - co to jest?EncyklopediaPullulan zaliczany jest do grupy polisacharydów (węglowodanów). Nie ma barwy ani żadnego charakterystycznego zapachu oraz smaku. Na opakowaniach…
- Sodium cocamphoacetate - czym jest i jaką rolę pełni w produktach kosmetycznych?EncyklopediaSodium cocamphoacetate to substancja o łagodnym działaniu, wykorzystywana przede wszystkim w produktach myjących. Przeczytaj i dowiedz się o niej…
- Hydrolat w pielęgnacji skóry twarzy i ciała. Sprawdź, który będzie najlepszy dla ciebie!EncyklopediaCo to jest hydrolat? Proces powstawania hydrolatów jest bardzo prosty. Hydrolat to tak naprawdę produkt uboczny produkcji olejków eterycznych…
- Triethylhexanoin - co to jest?EncyklopediaSubstancja zaliczana jest do grupy tzw. triestrów glicerolu. Niestety, niezbędne informacje na temat tego składnika są bardzo ograniczone, nieznane i…
- Chlorek benzalkonium - właściwości i zastosowanieEncyklopediaChlorek benzalkonium to substancja konserwująca, którą stosuje się w produktach w celu wydłużenia ich przydatności do użycia. Przeczytaj i dowiedz…
- Isopropyl Myristate (mirystynian izopropylu) - co to jest? Właściwości i zastosowanie tego składnikaEncyklopediaMirystynian izopropylu jako składnik kosmetyków widnieje pod hasłem INCI: Isopropyl Myristate. Kwas mirystynowy, który go tworzy, może przybierać…
- Kwas PHA - działanie kwasu hydroksylowego na cerę wrażliwą. Czym różni się od BHA i AHA?EncyklopediaKwas PHA to najdelikatniejszy z dostępnych obecnie kwasów. Nie powoduje zaczerwienienia ani podrażnień. Dlatego bez obaw można używać go do…
- Benzyl Alcohol (fenylometanol, alkohol benzylowy) - składnik kosmetykówEncyklopediaAlkohol benzylowy (INCI: Benzyl Alcohol) to jeden z alkoholi aromatycznych. Jest organicznym związkiem chemicznym - należy do grupy benzenów…
- Sucrose Cocoate - co to jest?EncyklopediaSucrose Cocoate to składnik o charakterze niejonowym, wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym . Wyróżnia się naturalnym pochodzeniem. Posiada wiele…
- Hydroksykwasy - AHA i BHA. Czym są alfa-hydroksykwasy i beta-hydroksykwasyEncyklopediaHydroksykwasy to jedne z najpopularniejszych i, co najważniejsze, najbardziej skutecznych substancji wykorzystywanych w kosmetyce. Zwane są inaczej…
- Guar hydroxypropyltrimonium chloride - jaką funkcję spełnia ten składnik?EncyklopediaGuar hydroxypropyltrimonium chloride to substancja określana mianem kondycjonującej włosy. Zastosowana w produktach przeznaczonych do ich pielęgnacji…