Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 4 z 10
- Hexyl Cinnamal (aldehyd heksylocynamonowy) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaTo związek pozyskiwany syntetycznie. Należy do grupy aldehydów zapachowych. Charakteryzuje się intensywnym, kwiatowym aromatem zbliżonym do jaśminu…
- Persea Gratissima Oil (olej z awokado) - co to jest?EncyklopediaOlej z awokado to popularny surowiec wykorzystywany w kuchni oraz szeroko pojętej kosmetyce. in. w Meksyku, Nowej Zelandii, USA.
- Glucose (glukoza) - co to jest?EncyklopediaGlukoza to substancja należąca do związków organicznych - cukier prosty pełniący funkcję źródła energii. Charakteryzuje się słodkim smakiem. Bardzo…
- Sodium Lauryl Sulfate (laurylosiarczan sodu, sól sodowa siarczanu alkoholu laurylowego) - co to jest?EncyklopediaSodium Lauryl Sulfate, czyli popularny SLS lub inaczej sól sodowa siarczanu alkoholu laurylowego. To substancja powierzchniowo-czynna, wykorzystywana…
- Filtry chemiczne - filtry UV w kosmetykachEncyklopediaFiltry chemiczne to związki organiczne, które chronią przed działaniem promieni słonecznych. Absorbują promieniowanie UV, które przekształcane jest w…
- Hydroxyethylcellulose (hydroksyetyloceluloza) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaHydroksyetyloceluloza to substancja, którą można znaleźć w kosmetykach jako INCI: Hydroxyethylcellulose. Co to jest? Pod względem chemicznym to ciało…
- Xanthan Gum (guma ksantanowa) - co to jest? Zastosowanie i właściwościEncyklopediaGuma ksantanowa (INCI: Xanthan Gum) jest wielocukrem wytwarzanym za pomocą mikroorganizmów. Składa się z mannozy, glukozy, kwasu glukuronowego i…
- Sodium Laureth Sulfate (SLES) - czym się różni od SLS? Zastosowanie w składach kosmetykówEncyklopediaSLES to jeden z najczęściej spotykanych składników wszelkiego rodzaju produktów do mycia. Jego zwyczajowa nazwa to „sól sodowa siarczanu…
- Behentrimonium Chloride (chlorek dokozylotrójmetyloamoniowy) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaChlorek dokozylotrójmetyloamoniowy można znaleźć w składzie kosmetyku jako INCI: Behentrimonium Chloride. Pod względem chemicznym jest czwartorzędową…
- Glyceryl Stearate - co to jest za składnik? Właściwości i zastosowanie stearynianu gliceroluEncyklopediaStearynian glicerolu (INCI: Glyceryl Stearate) jest estrem kwasu stearynowego i gliceryny. Występuje jako granulki lub płatki o białej barwie. Nie ma…
- Sodium ascorbyl phosphate - zastosowanie w kosmetyceEncyklopediaSodium ascorbyl phosphate to popularny składnik produktów kosmetycznych, który poza działaniem przeciwrodnikowym, zabezpiecza również ich walory…
- Sodium Hydroxide (wodorotlenek sodu) - co to jest? Zastosowanie i właściwości substancjiEncyklopediaWodorotlenek sodu (INCI: Sodium Hydroxide) nazywany również sodą kaustyczną (w stanie stałym). Jest łatwo rozpuszczalny w wodzie. Należy do grupy…
- DMDM Hydantoin (DMDM Hydantoina) - co to jest? Poznaj właściwości i zastosowanie tego składnikaEncyklopediaDMDM Hydantoina lub inaczej 1,3-bis(hydroksymetylo)-5,5-dimetyloimidazolidyno-2,4-dion. W składzie produktów można ją zlokalizować jako INCI: DMDM…
- Urtica Dioica (pokrzywa zwyczajna) - co to jest?EncyklopediaPokrzywa zwyczajna jest jedną z roślin o wspaniałych, potwierdzonych właściwościach leczniczych, wykorzystywanych od wieków . Naturalnie zasiedla…
- Cera Microcristallina (wosk mikrokrystaliczny) - co to jest?EncyklopediaSurowce pochodzące z ropy naftowej mają swój ogromny udział w procesie produkcji kosmetyków. Jedną z takich substancji, tuż obok popularnej parafiny…
- Ethylhexyl salicylate - właściwości i zastosowanieEncyklopediaEthylhexyl salicylate to substancja posiadająca zdolność pochłaniania promieni UV. Wykorzystuje się ją jako filtr ochronny przed szkodliwym…
- Cellulose (celuloza) - co to jest?EncyklopediaCeluloza jest naturalnym polisacharydem występującym w ścianach komórek roślin. W czystej postaci przybiera formę proszku o białej barwie. Nie ma…
- Hydrogen Peroxide (nadtlenek wodoru) - substancja, która ma zastosowanie w lekach i preparatach do higieny jamy ustnejEncyklopediaHydrogen Peroxide to nadtlenek wodoru . Należy do pochodnych tlenu. To nieorganiczna substancja chemiczna. Jest silnie reaktywna. Bez problemu…
- Methylparaben - przeciwbakteryjny środek konserwujący w składach kosmetykówEncyklopediaMethylparaben (Metyloparaben) to ester 4-hydroksybenzoesowy, który powstaje w wyniku formalnej kondensacji grupy karboksylowej kwasu…
- BHT i BHA (butylohydroksytoluen, butylohydroksyanizol) - co to jest? Jakie właściwości i zastosowanie ma butylowany hydroksytoluenEncyklopediaBHT i BHA to substancje występujące w większości produktów kosmetycznych. BHT, inaczej zwany butylohydroksytoluenem, należy do grupy związków…
- PEG-100 Stearate - co to jest?EncyklopediaInna nazwa tej substancji to kwas stearynowy oksyetylenowany 100 molami tlenku etylenu. Pod względem chemicznym przybiera formę woskowatego…
- Sodium Hyaluronate (hialuronian sodu, sól sodowa kwasu hialuronowego) - poznaj właściwości i zastosowanie tego składnikaEncyklopediaKwas hialuronowy to jedna z topowych substancji, która zdominowała rynek kosmetyczny. Może występować w różnych formach. Hialuronian sodu znajdziemy…
- Ozokerite (ozokeryt) - co to jest?Encyklopediain. Europy Wschodniej. Czysty przybiera formę czarnego ciała stałego o woskowatym charakterze. Jego twardość uzależniona jest od wieku - z biegiem…
- Benzyl Benzoate (benzoesan benzylu) - co to jest?EncyklopediaBenzoesan benzylu należy do związków organicznych. Jest estrem benzylowym kwasu benzoesowego. Pod względem stanu skupienia w jakim występuje, może…