Sodium Hydroxide - działanie
Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia
- Wodorotlenek sodu jest substancją niezbędną w procesie tworzenia mydeł.
- Działa jako regulator pH w depilatorach. Zmienia odczyn środowiska, w którym został zastosowany.
- Działa silnie żrąco. Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze - wnika w ich struktury, ograniczając tym samym ich dalsze namnażanie.
- Wykazuje właściwości bakteriobójcze.
- W razie kontaktu z metalami działa na nie korozyjnie.
- Silnie oczyszcza dane powierzchnie.
- Może wykazywać właściwości złuszczające.
- Jest substancją silnie reaktywną, dlatego należy go odpowiednio przechowywać i chronić przed dziećmi.
Polecane produkty:
Nawilżający tonik do twarzy z zieloną herbatą Slaap (cena od 65 zł)
Kryjąco-nawilżający podkład i korektor 2w1 nr 06 honey Selfie Time Eveline (cena od 32 zł)
Rozświetlająca mgiełka do ciała z niacynamidem So!Flow (cena od 30 zł)
Żel pod prysznic z zieloną herbatą i ogórkiem Fluff (cena od 25 zł)
Ceramidowy ochronny krem do twarzy Ceramide Defence Face Cream Q+A (cena od 25 zł)
Sodium Hydroxide - zastosowanie w kosmetykach
W branży kosmetycznej wodorotlenek sodu pełni rolę dodatku podczas produkcji wszelkiego rodzaju twardych mydeł oraz środków oczyszczających. Dodaje się go również do peelingów przeznaczonych do twarzy i ciała. Znalazł szerokie zastosowanie w preparatach o właściwościach antyseptycznych, antybakteryjnych.
Inne produkty, w których można znaleźć wodorotlenek sodu:
Wodorotlenek sodu - bezpieczeństwo stosowania produktów z tym składnikiem
Wodorowęglan sodu może być stosowany w kosmetykach, jednak w ścisłych ograniczeniach. Wszystkie preparaty, w których został użyty, powinny wyraźnie informować o tym konsumenta. Zastosowanie niezgodne z przeznaczeniem mogłoby wywołać skutki niebezpieczne dla zdrowia (np. podczas połknięcia). Składnika tego nie muszą unikać kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Sodium Hydroxide jest dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych.
Polecane produkty:
Nawilżający tonik do twarzy z zieloną herbatą Slaap (cena od 65 zł)
Kryjąco-nawilżający podkład i korektor 2w1 nr 06 honey Selfie Time Eveline (cena od 32 zł)
Rozświetlająca mgiełka do ciała z niacynamidem So!Flow (cena od 30 zł)
Żel pod prysznic z zieloną herbatą i ogórkiem Fluff (cena od 25 zł)
Ceramidowy ochronny krem do twarzy Ceramide Defence Face Cream Q+A (cena od 25 zł)
Sodium Hydroxide - naturalny czy syntetyczny?
Substancja ta wytwarzana jest wyłącznie syntetycznie w laboratoriach. Powstaje na drodze elektrolizy roztworu chlorku sodu.
Sodium Hydroxide - wpływ na środowisko
Rozpad wodorotlenku sodu jest obojętny dla gleby. Ma jednak niekorzystne skutki dla wód, oczyszczalni (szczególnie tych biologicznych). Opary pochodzące z Sodium Hydroxide są toksyczne dla fauny i flory środowisk wodnych.
Sodium Hydroxide - czy jest odpowiedni dla wegan?
Sodium Hydroxide jest składnikiem, który może być stosowany przez wegan. Nie zawiera w sobie substancji pochodzenia zwierzęcego.
Inne - ciekawostki
Wodorotlenek sodu jest substancją wykorzystywaną w wielu branżach, nie tylko w kosmetycznej. Bierze czynny udział w procesach wytwarzania papieru, nadaje mu odpowiednio biały kolor. Jest obecny w hurtowniach zajmujących się produkcją tkanin. Dodawany jest również do żywności. Kryje się pod kodem E524. Oczywiście, w przypadku produktów, które mają być spożywane, wodorotlenku sodu jest odpowiednio mało. Nie wykazuje niebezpiecznych skutków dla zdrowia człowieka. Pełni funkcję regulatora kwasowości oraz wzmacnia smak.
Inne branże, które wykorzystują wodorotlenek sodu:
- sadownictwo
- pszczelarstwo
- hodowle zwierząt
- budownictwo
- hutnictwo i obróbka metali
- przemysłowe uzdatnianie wody.
W branży farmaceutycznej uczestniczy w produkcji popularnego środka używanego podczas przeziębienia - aspiryny.
Bibliografia:
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/sodium-hydroxide
https://incibeauty.com/en/ingredients/18525-sodium-hydroxide
Redakcja Estetico · wszystkie artykuły