Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 8 z 10
- Emolienty i ich rola w codziennej pielęgnacji skóryEncyklopediaSucha skóra sprawia, że codzienna pielęgnacja cery wymaga specjalnie dobranych kosmetyków. Wie o tym każda osoba, która zmaga się z tym problemem. Z…
- Propylparaben (propyloparaben) - co to jest?EncyklopediaSubstancja zaliczana do związków organicznych, a dokładniej - do parabenów. To bardzo liczna grupa związków aktywnych, składająca się głównie z…
- Propylene glycol (glikol propylenowy) - właściwości składnika kosmetykówEncyklopediaPropylene Glycol - co to jest ? Glikol propylenowy (INCI: Propylene Glycol) jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym…
- Triethanolamine (trietanoloamina, trójetanoloamina) - jakie działanie ma ten składnik?EncyklopediaSubstancja powierzchniowo-czynna, należąca do grupy etanoloamin. Jest bezbarwną, gęstą cieczą o oleistym charakterze. Jej zapach porównuje się do…
- Polysorbate 20 - jakie właściwości i zastosowanie ma ten składnik?EncyklopediaPolysorbate 20 (inna nazwa to: Polioksyetylenowane 20 molami tlenku etylenu estry tłuszczowe sorbitanu) należy do nowoczesnych składników pozyskanych…
- Ammonium Lauryl Sulfate (Sól amonowa siarczanu alkoholu laurylowego) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaSól amonowa siarczanu alkoholu laurylowego jest obecna w składzie kosmetyków pod hasłem INCI: Ammonium Lauryl Sulfate. Pod względem chemicznym należy…
- Alumina (korund, tritlenek diglinu) - właściwości składnika kosmetyków. Jakie ma powiązania z aluminium?EncyklopediaAlumina bardzo często mylona jest z inną substancją - aluminium. To jednak dwa zupełnie różne związki o odmiennych właściwościach. Tritlenek diglinu…
- Ethylhexylglycerin (etyloheksylogliceryna) - co to jest? Zastosowanie substancjiEncyklopediaEtyloheksylogliceryna (INCI: Ethylhexylglycerin) to pochodna gliceryny. Ze względu na stan skupienia jest cieczą, nie posiada koloru (w warunkach…
- Rezorcyna (Resorcinol) - co to jest? Czy zwalcza przebarwienia skóry?EncyklopediaRezorcyna, zwana też rezolcynolem, jest związkiem organicznym należącym do fenoli. Jej strukturę tworzą dwie grupy karboksylowe. Używana była od…
- Sodium Palmate (palmitan sodu) - co to jest?EncyklopediaPalmitan sodu to substancja najczęściej występująca w mydłach. Na etykiecie można ją znaleźć jako INCI: Sodium Palmate. Z łatwością rozpuszcza się w…
- Glycerin (propano-1,2,3-triol) - co to jest? Właściwości i działanie gliceryny na skóręEncyklopediaGliceryna (INCI: Glycerin) powstaje podczas produkcji mydła . Z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi. Charakteryzuje się gęstą…
- Benzoic Acid (kwas benzoesowy) - co to jest?EncyklopediaKwas benzoesowy to jeden z popularniejszych środków wykorzystywanych w branży kosmetycznej. Należy do związków organicznych, jest kwasem…
- Allantoin (alantoina) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaAlantoinę można łatwo zlokalizować w składzie preparatów kosmetycznych jako INCI: Allantoin. To substancja występująca w formie proszku, z reguły o…
- SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) - jak bada się kosmetyki, zanim trafią do obrotu?EncyklopediaBranża kosmetyczna jest obecnie wysoko rozwinięta. Substancje w kosmetykach opierają się o coraz to nowsze technologie, co wymaga kontroli. Z pomocą…
- Polyquaternium 7 - w jakich kosmetykach stosowane jest polyquaternium?EncyklopediaPolyquaternium 7 (PQ7) to polimer stosowany w celu kondycjonowania skóry i włosów. Stosuje się go w szamponach i odżywkach, mydłach czy w produktach…
- Octocrylene (oktokrylen) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaOktokrylen to inaczej ester 2-etyloheksylowy kwasu 2-cyjano-3,3-difenyloakrylowego. Jest substancją wysokostabilną i odporną na czynniki zewnętrzne…
- Carrageenan - właściwości i zastosowanie substancji w kosmetyceEncyklopediaCarrageenan jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Poza tym, że nadaje im odpowiednią konsystencję, wykazuje również działanie…
- Sodium Polyacrylate (poliakrylan sodu) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaZ chemicznego punktu widzenia poliakrylan sodu jest syntetycznym związkiem w formie ciała stałego. Przyjmuje postać białego proszku bez…
- Ethylparaben (etyloparaben) - co to jest?EncyklopediaEtyloparaben należy do licznej grupy parabenów. Jest estrem etylowym kwasu p-hydroksybenzoesowego. Bywa stosowany w przemyśle kosmetycznym, ale także…
- Gelatin (żelatyna) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaGelatina to inaczej znana wszystkim żelatyna. W jej skład wchodzą białka oraz peptydy powstające w wyniku hydrolizy kolagenu - głównie prolina…
- Phenoxyethanol - poznaj kosmetyczny środek konserwującyEncyklopediaPhenoxyethanol (fenoksyetanol) - czym jest ta substancja kosmetyczna ? W produkcji kosmetyków na szeroką skalę użycie środków konserwujących jest…
- Dicaprylyl ether - jakie zastosowanie w kosmetyce ma eter dikaprylowy?EncyklopediaDicaprylyl ether to emolient suchy należący do olejów estrowych. Wygładza, zmiękcza i poprawia nawilżenie skóry oraz włosów. Jest szczególnie…
- Castor Oil (olej rycynowy) - co to jest?EncyklopediaOlej rycynowy (INCI: Castor Oil) jest jednym z najpopularniejszych składników wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Przyjmuje…
- Sodium Chloride (chlorek sodu) - zastosowanie i właściwościEncyklopediaChlorek sodu (INCI: Sodium Chloride) to nic innego jak sól kuchenna, która gości w każdym domu. Jest solą sodową kwasu chlorowodorowego. Jest ciałem…