Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 9 z 10
- Vitis Vinifera (winorośl właściwa) - co to jest? Zastosowanie i właściwościEncyklopediaWinorośl właściwa to najpopularniejszy i najstarszy gatunek winorośli . Obecnie istnieje bardzo dużo odmian Vitis Vinifera, które łatwo się ze sobą…
- Theobroma Cacao Seed Butter (masło z nasion kakaowca) - co to jest?EncyklopediaNaturalne, roślinne masła są uwielbiane w przemyśle kosmetycznym oraz przez konsumentów. Masło kakaowe - bo o nim tutaj mowa - wytwarza się…
- Sodium Benzoate (benzoesan sodu) - co to jest za składnik? Jakie zastosowanie ma konserwant e211?EncyklopediaSodium Benzoate, czyli benzoesan sodu, jest wykorzystywany na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, a także kosmetycznym. W chemii…
- Isohexadecane - właściwości i zastosowanie składnika kosmetycznegoEncyklopediaIsohexadecane to ropopochodna substancja o działaniu wygładzającym i nawilżającym. Pełni funkcję emolientu, pozostawiając na powierzchni nietłusty…
- Polyquaternium-10 - co to jest?EncyklopediaPod tą tajemniczą nazwą kryje się substancja często występująca w kosmetykach, szczególnie tych do włosów. Pod względem chemicznym Polyquaternium-10…
- Triclosan (triklosan) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaTriklosan INCI: Triclosan. Stosowany od wielu lat, jednak dopiero od niedawna jest poddawany wielu badaniom. Pod względem chemicznym należy do…
- Panthenol (pantenol) - co to jest? Sprawdź, jak działa pianka na oparzenia słoneczneEncyklopediaPantenol (łac. Panthenol) jest substancją mającą szerokie zastosowanie w kosmetyce i farmacji. Inaczej nazywany jest prowitaminą B5. Wynika to z…
- Chitosan (chitozan) - co to jest?EncyklopediaChitozan (INCI: Chitosan) to wszechstronny składnik wykorzystywany w wielu dziedzinach, a szczególnie w medycynie i kosmetologii. Należy do grupy…
- Hamamelis (Hamamelis virginiana) - czym jest oczar wirginijski?EncyklopediaEkstrakt z oczaru wirginijskiego to składnik występujące powszechnie w branży kosmetycznej. Można go zlokalizować na etykiecie jako INCI: Hamamelis…
- Citric Acid (kwas cytrynowy) - co to jest?EncyklopediaCitric Acid po polsku to nic innego jak popularny kwas cytrynowy. Należy do grupy związków organicznych - hydroksylowych kwasów (AHA). Charakteryzuje…
- Sodium citrate - właściwości i zastosowanie substancjiEncyklopediaSodium citrate to substancja pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, będąca częstym składnikiem kosmetyków. Przeczytaj i sprawdź jaką rolę pełni w…
- 1,2-Hexanediol (heksanodiol) - co to jest?EncyklopediaHeksanodiol to częściej używana nazwa potoczna substancji 1,2-Hexanediol. Dzięki właściwościom, które wykazuje, wykorzystuje się ją w branży…
- Benzyl Salicylate (salicylan benzylu) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaSalicylan benzylu na etykiecie produktu widnieje jako INCI: Benzyl Salicylate. To ester alkoholu benzylowego oraz kwasu salicylowego. Jest bezbarwną…
- Kwas glukuronowy (Glucuronic Acid) - co to jest?EncyklopediaKwas glukuronowy jest pochodną glukozy . Pod względem chemicznym przyjmuje postać ciała stałego o charakterze krystalicznym. Bardzo dobrze rozpuszcza…
- Titanium Dioxide (dwutlenek tytanu) - co to jest? Zastosowanie i właściwościEncyklopediaDwutlenek tytanu INCI: Titanium Dioxide to minerał występujący w środowisku naturalnym. Przyjmuje postać białego proszku, nie ma zapachu. Nie…
- Fluorek sodu (Sodium Fluoride) - zastosowanie w pastach do zębów i nie tylkoEncyklopediaFluor to pierwiastek, który nie występuje naturalnie w przyrodzie. Powodem tego jest jego silna reaktywność. Co to jest fluorek sodu? To jeden ze…
- Carbomer (karbomer, kwas poliakrylowy) - co to jest? Zastosowanie i właściwościEncyklopediaKarbomer, zwany też kwasem poliakrylowym, można znaleźć jako INCI: Carbomer. Jest to substancja o charakterystycznym kwaśnym zapachu, który może…
- Lauryl Glucoside (glukozyd laurylowy, poliglukozyd laurylowy) - jakie właściwości ma ten składnik?EncyklopediaGlukozyd laurylowy (INCI: Lauryl Glucoside) należy do unowocześnionych związków dodawanych do produktów kosmetycznych. Jest pochodną kwasów…
- Linum Usitatissimum Seed Oil (olej lniany) - co to jest?EncyklopediaLen to roślina pochodząca głównie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana od wieków, ma wiele korzyści dla zdrowia i urody. Olej lniany uzyskuje się…
- Mica (mika) - co to jest?EncyklopediaMika jest substancją mineralną. in. w Kanadzie, Indiach, Rosji, ale także w Polsce, a konkretniej - na Dolnym Śląsku i w Sudetach.
- Sodium C14-16 Olefin Sulfonate - co to jest?EncyklopediaSulfoniany alfa-olefin to liczna grupa substancji o określonym działaniu i budowie. Sól sodowa sulfonianu alfa-olefin c14-16 to związek anionowy o…
- Retinoidy - na czym polega ich cudowne działanie?EncyklopediaRetinoidy to aktywne substancje wywodzące się z witaminy A. Posiadają silne właściwości lecznicze i regeneracyjne. Są powszechnie stosowane w…
- Caprylic/Capric Triglyceride (trójgliceryd kaprylowo-kaprynowy) - co to jest?EncyklopediaTrójgliceryd kaprylowo-kaprynowy należy do organicznych związków chemicznych o naturalnym pochodzeniu. Jest bardzo chętnie stosowany w branży…
- Trehalose (trehaloza) - co to jest?EncyklopediaTrehaloza zaliczana jest do związków organicznych, a dokładniej - do grupy cukrów. Zbudowana jest z dwóch cząsteczek glukozy połączonych odpowiednim…