Citric Acid (kwas cytrynowy) - co to jest?
Citric Acid po polsku to nic innego jak popularny kwas cytrynowy. Należy do grupy związków organicznych - hydroksylowych kwasów (AHA). Charakteryzuje się białą barwą oraz krystaliczną strukturą. Ma wyraźnie kwaśny smak. Rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Na szeroką skalę wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, ogrodniczym, paszowym, farmaceutycznym. Sprawdź, czy jest bezpieczny!
Karta opracowania
- Data publikacji
- Czas lektury
- 2 min czytania
- Opracowanie
- Redakcja Estetico
- Wydanie
- Przewodnik redakcyjny
Citric Acid - działanie
Kwas cytrynowy wykazuje zróżnicowane działanie. Po pierwsze, jego wyższe stężenie działa złuszczająco i wybielająco. Pełni rolę konserwantu, przedłuża trwałość kosmetyku. Dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi reguluje kwasowość innych preparatów. Citric Acid ma dość silny zapach i smak, często jest używany jako substancja maskująca/wzmacniająca zapach danego kosmetyku.
Główne właściwości, jakimi charakteryzuje się Citric Acid:
- konserwant;
- regulator pH;
- środek złuszczający;
- substancja wybielająca;
- nadaje smak i zapach;
- działanie antybakteryjnie;
- ochrona przed wolnymi rodnikami;
- właściwości myjące.
Citric Acid - zastosowanie w kosmetykach
W kosmetyce kwas cytrynowy może pełnić wiele funkcji. Jest m.in. konserwantem. Dodaje się go do wszelkiego rodzaju peelingów do twarzy w różnym stężeniu (z reguły małym - 1-3%). Pomaga w walce z przebarwieniami i rozjaśnia skórę. Obniża pH kosmetyku. Należy pamiętać, że w niskim pH nie będą rozwijały się drobnoustroje chorobotwórcze. Szerokie zastosowanie znalazł przy produkcji kul do kąpieli. Wraz z wodorowęglanem sodu tworzy świetną, musującą mieszankę. Dodawany jest do środków myjących do twarzy i ciała, np. żeli, płynów do pielęgnacji. Dodatek Citric Acid do kremów i balsamów działa antyrodnikowo - przeciwstarzeniowo.
Citric Acid - bezpieczeństwo stosowania produktów zawierających kwas cytrynowy
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, kwas cytrynowy w ogólnym rozumieniu należy do takich substancji, mimo że jest kwasem AHA. Oczywiście wyższe stężenie może działać drażniąco, szczególnie na wrażliwsze okolice, np. oczy. W przypadku kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią zaleca się nieużywanie kwasów, w tym kwasu cytrynowego. Zmieniająca się wtedy gospodarka hormonalna może wywołać niespotykany wcześniej odczyn na skórze, a nawet przebarwienia.
Citric Acid - naturalny czy syntetyczny?
Naturalnie Citric Acid występuje w owocach cytrusowych, jagodach, malinach, ananasie bądź kiwi. Dla celów komercyjnych pozyskuje się go syntetycznie na drodze fermentacji.
Citric Acid - wpływ na środowisko
Obecnie nie odnotowano negatywnego wpływu kwasu cytrynowego na środowisko naturalne.
Citric Acid - odpowiedni dla wegan?
Kwasek cytrynowy jest odpowiedni dla wegan. Na drodze jego syntezy nie bierze udziału żadna substancja pochodzenia zwierzęcego.
Inne - ciekawostki
Kwasek cytrynowy jest niezbędnym produktem w gospodarstwie domowym. Jego wielozadaniowość wykorzystywana jest podczas sprzątania. Skutecznie odkamienia np. baterie łazienkowe, czajnik, wnętrze pralki. Dodawany do prania białych ubrań dodatkowo wybiela i ułatwia pozbycie się uporczywych plam. W przemyśle spożywczym dodawany jest do żywności jako E330.
Bibliografia:
Fakt z opracowań Estetico
Warto wiedzieć podczas pielęgnacji
Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.