Przejdź do treści

Encyklopedia3 min czytania

Carbomer (karbomer, kwas poliakrylowy) - co to jest? Zastosowanie i właściwości

Karbomer, zwany też kwasem poliakrylowym, można znaleźć jako INCI: Carbomer. Jest to substancja o charakterystycznym kwaśnym zapachu, który może przypominać nieco ocet. Nie jest jednak wyczuwalny w preparatach pielęgnacyjnych. To ciało stałe w formie białego proszku.

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Karbomer, zwany też kwasem poliakrylowym, można znaleźć jako INCI: Carbomer. Jest to substancja o charakterystycznym kwaśnym zapachu, który może przypominać nieco ocet. Nie jest jednak wyczuwalny w preparatach pielęgnacyjnych. To ciało stałe w formie białego proszku. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodnych roztworach oraz w alkoholu. Nadaje im kwaśny odczyn.

Carbomer - opis działania

  • karbomer jest to polimer, który pełni rolę zagęstnika. Wpływa na konsystencję preparatu;
  • ułatwia aplikację, która staje się przyjemniejsza;
  • zwiększa lepkość produktu kosmetycznego;
  • bardzo często jest stosowany do produktów żelowych, sam ma właściwości żelu w roztworze wodnym;
  • tworzy na aplikowanej powierzchni film ochronny;
  • stabilizuje daną emulsję. Należy jednak pamiętać, że właściwości te posiada przy odpowiednim pH w granicach 6-7,5. W innym przypadku stabilizujące działanie karbomeru będzie bardzo znikome.

Karbomer - zastosowanie substancji w kosmetykach

W branży kosmetycznej substancje zagęszczające bywają niezbędne. Przemysł ten bardzo szybko się rozwija, powstają coraz nowsze formulacje. Karbomer jako zagęstnik jest bardzo popularnym i cenionym związkiem. Nie nadaje się do wszystkich preparatów pielęgnacyjnych - jest to uzależnione od innych związków, jakie je tworzą.

Carbomer w kosmetykach jest dość często stosowany. Szczególnie w różnego rodzaju żelach oraz emulsjach. Poza tym można go znaleźć również w:

  • kremach do twarzy i ciała o lekkiej konsystencji
  • preparatach myjących do twarzy
  • żelach pod prysznic
  • płynach do kąpieli
  • preparatach antyseptycznych i antybakteryjnych
  • produktach do makijażu.

Kwas poliakrylowy - bezpieczeństwo stosowania produktów

Karbomer w kosmetykach został uznany za substancję bezpieczną. Badania przeprowadzone na tym związku potwierdziły, że może on delikatnie podrażniać skórę lub oczy w wyższych stężeniach. Ze względu na okluzyjne działanie może być komedogeny i nie jest polecany dla cer dotkniętych problemami trądzikowymi.

W przypadku kobiet w ciąży nie ma jednoznacznych badań naukowych, które wspominają o zakazie stosowania karbomeru. Inną sprawą jest fakt, że w tym stanie zaleca się stosowanie jak najbardziej naturalnych składników. Skóra w tym okresie może być kapryśna i podatna na podrażnienia oraz uczulenia.

Carbomer - naturalny czy syntetyczny?

Kwas poliakrylowy jest substancją wytwarzaną syntetycznie. Do celów komercyjnych powstaje w wyniku procesu polimeryzacji kwasu akrylowego. Przyjmuje postać białego proszku. 

Wyświetl ten post na Instagramie Post udostępniony przez Ania Kolińska / Day Spa Poznań (@kosmetolog.anna.kolinska)

Carbomer - wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Carbomeru na środowisko naturalne.

Carbomer - czy preparaty są odpowiednie dla wegan?

Jest to substancja całkowicie syntetyczna, chemicznego pochodzenia. Nie ma w niej związków odzwierzęcych. Może być bezpiecznie stosowana przez wegan, ponieważ jej proces powstawania jest zgodny z ich przekonaniami.

Inne - ciekawostki

Poza kosmetykami kwas poliakrylowy jest związkiem, który znalazł zastosowanie również w branży farmaceutycznej. Karbomer jest głównym składnikiem preparatów leczniczych w przypadku problemów z suchością oczu, upośledzonego systemu wydzielania łez, a także poważniejszych schorzeń takich jak ubytek rogówki. Długotrwale nawilża, uwalniając wodę, którą w sobie wiąże dzięki właściwościom chemicznym, jakie posiada.

Najczęściej zadawane pytania

Czy karbomer jest szkodliwy?

Składnik ten został uznany za bezpieczny. Niestety dowiedziono też, że substancja ta w wyższych stężeniach może delikatnie podrażniać skórę lub oczy. Kosmetyki z tym składnikiem nie są polecane osobom z cerą trądzikową.

W jakich kosmetykach znajduje się carbomer?

Carbomer znajduje się w takich detergentach jak żele pod prysznic i płyny do kąpieli, ale także w kremach do twarzy i ciała, środkach antybakteryjnych i produktach do makijażu.

Czy kobiety w ciąży mogą używać produktów z karbomerem?

Nie udowodniono negatywnego wpływu substancji na kobiety w ciąży - nie ma więc oficjalnych przeciwwskazań do stosowania przez nie takich kosmetyków, ale nie wiadomo też, czy są dla nich w pełni bezpieczne.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/carbomer

https://www.byrdie.com/carbomer-4777780

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły