Przejdź do treści

Encyklopedia2 min czytania

Titanium Dioxide (dwutlenek tytanu) - co to jest? Zastosowanie i właściwości

Dwutlenek tytanu INCI: Titanium Dioxide to minerał występujący w środowisku naturalnym. Przyjmuje postać białego proszku, nie ma zapachu. Nie rozpuszcza się w wodzie.

Titanium Dioxide - działanie

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Ten naturalny minerał może poszczycić się wieloma pożądanymi właściwościami.

  1. Pełni rolę filtra mineralnego, chroni przed promieniowaniem UV (UVA i UVB). Jego zasada działania polega na odbijaniu promieni słońca od powierzchni skóry (efekt lustra).
  2. Zapobiega poparzeniom skóry wywołanym przez promienie słoneczne.
  3. Zapobiega powstawaniu przebarwień i dermatoz pod wpływem słońca.
  4. Ma właściwości matujące.
  5. Spowalnia procesy starzenia się skóry.
  6. Pełni rolę białego pigmentu w kosmetykach kolorowych. Rozjaśnia kolor produktu pielęgnacyjnego.
  7. Zapobiega rozwojowi wolnych rodników, ogranicza tym samym stres oksydacyjny, który wywołują.
  8. Jest swojego rodzaju konserwantem. Sprawia, że kosmetyki wystawione na słońce wolniej się psują i utleniają. Szczególnie te uwrażliwione na światło.

Titanium Dioxide - zastosowanie w kosmetykach

Titanium Dioxide w kosmetykach występuje przede wszystkim jako filtr ochronny. Można go znaleźć we wszelkiego rodzaju mleczkach, kremach i produktach dla dzieci z filtrami UV. Po aplikacji może pozostawiać na skórze charakterystyczny biały nalot. Gdzie jeszcze znalazł zastosowanie dwutlenek tytanu?

  • Produkty do makijażu, szczególnie te matujące, o satynowym wykończeniu. Jest częstym składnikiem pudrów i podkładów. Jako biały pigment występuje w cieniach do powiek w różnej formie.
  • Codzienne kremy do pielęgnacji cery, różnego rodzaju - jako dodatkowa ochrona przed UV.
  • Balsamy i mleczka do ciała.

Dwutlenek tytanu - bezpieczeństwo używania składnika

W Internecie krąży wiele błędnych opinii na temat dwutlenku tytanu. W związku z licznymi badaniami przeprowadzonymi przez światowe organizacje został uznany za substancję bezpieczną. W produktach kosmetycznych można ją używać w stężeniu do 25%. Titanium Dioxide został kupiony przez wiele ekologicznych koncernów takich jak np. ECOCERT. Może być wykorzystywany w produktach naturalnych. 

Bezpieczeństwo substancji wynika również z jej właściwości. Dwutlenek tytanu nie wnika do krwiobiegu. Pozostaje na skórze aż do zmycia. Jest zalecany do stosowania w pielęgnacji najmłodszych. Nie ma także przeciwwskazań do użytku w przypadku kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Titanium Dioxide - naturalny czy syntetyczny?

Dwutlenek tytanu występuje naturalnie w przyrodzie. Jest minerałem znanym jako rutyl lub anataz. Do celów komercyjnych, szczególnie w branży kosmetycznej, pozyskuje się go drogą syntetyczną. 

Ditlenek tytanu - wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu dwutlenku tytanu na środowisko naturalne.

Czy Titanium Dioxide jest wegański?

Weganie to grupa ludzi, którzy nie tolerują w produktach, których używają, substancji pochodzenia zwierzęcego. Tyczy się to żywności, ale również produktów kosmetycznych. Dwutlenek tytanu spełnia te normy, jest w 100% wegańskim minerałem. 

Ciekawostki - Titanium Dioxide należy do grupy dodatków E171

Dwutlenek tytanu był wprowadzony jako dodatek do pożywienia pod kodem E171. W Polsce, od 2020 r., ze względu na niewystarczającą liczbę badań, które potwierdziłyby bezpieczeństwo spożywanego Titanium Dioxide, zabroniono go używać w tym celu. Stosuje się go w wielu nowych technologiach takich jak np. kolektory słoneczne.

Bibliografia:

https://cosmeticsinfo.org/ingredient/titanium-dioxide

https://incibeauty.com/en/ingredients/9576-titanium-dioxide

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły