Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia
Biorąc pod uwagę właściwości fizyko-chemiczne, jest ciałem stałym, które topnieje pod wpływem wysokiej temperatury. Przyjmuje kolor biały lub jasnożółty. Wyróżnia się ciekawym zapachem, porównywalnym do czekolady. Masło kakaowe można znaleźć w produktach kosmetycznych pod długą nazwą jako INCI: Theobroma Cacao Seed Butter.
Theobroma Cacao Seed Butter - działanie
Masło kakaowe ma następujące właściwości:
- jest bardzo dobrym emolientem, który pozostawia na skórze ochronny film;
- dba o odpowiednie nawilżenie skóry, zapobiegając nadmiernej ucieczce wody;
- intensywnie odżywia i natłuszcza wysuszoną skórę;
- chroni przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak mróz, wiatr, klimatyzacja;
- dzięki bogatemu składowi jest dobrym antyoksydantem, który hamuje rozwój i niekorzystne działanie wolnych rodników;
- utwardza m.in. balsamy do ciała. Nadaje kosmetykom odpowiedni poślizg, przez co ułatwia aplikację;
- zmiękcza skórę oraz włosy;
- nadaje produktom do pielęgnacji przyjemny, czekoladowy zapach;
- wykazuje właściwości delikatnie ujędrniające i wygładzające.
Theobroma Cacao Seed Butter - zastosowanie w kosmetyce
Masło z ziaren kakaowca stosowane jest w kosmetyce jako preparat samodzielny:
- alternatywa dla balsamu do ciała;
- do olejowania włosów;
- do masażu;
- zamiast kremu do wymagającej skóry dłoni oraz stóp;
- jako krem do twarzy (szczególnie suchej, dojrzałej).
Theobroma Cacao Seed Butter jako dodatek można znaleźć najczęściej w:
- kremach do twarzy;
- produktach do opalania;
- balsamach łagodzących po opalaniu;
- maskach i odżywkach do włosów;
- peelingach do ciała;
- kremach do dłoni;
- kremach do stóp;
- maskach do twarzy;
- preparatach do masażu.
Theobroma Cacao Seed Butter - bezpieczeństwo stosowania
Masło kakaowe jest bezpieczne do stosowania w różnego rodzaju produktach kosmetycznych oraz jako samodzielny produkt. Nie wykazuje działania potencjalnie alergizującego. Jest dobrze tolerowane przez skóry suche, wrażliwe, problematyczne. Ze względu na swoją formę - tłustą i ciężką - może się nie sprawdzić w przypadku cer bardzo problematycznych, z licznymi zmianami zapalnymi.
Theobroma Cacao Seed Butter to składnik bezpieczny do stosowania w wyjątkowym czasie takim jak ciąża czy okres karmienia piersią.
Theobroma Cacao Seed Butter - wpływ na środowisko naturalne
Surowiec, jakim jest masło kakaowe, jest całkowicie bezpieczny dla środowiska naturalnego.
Theobroma Cacao Seed Butter - naturalny czy syntetyczny?
To naturalne masło powstaje z dojrzałych ziaren kakaowca. Są one zbierane, oczyszczane, a następnie poddawane wytłaczaniu metodą na ciepło.
Theobroma Cacao Seed Butter - czy jest odpowiedni dla wegan
Jako produkt pochodzenia roślinnego, masło kakaowe jest w 100% wegańskie. Proces jego powstawania jest zgodny z wszelkimi wytycznymi tej grupy konsumentów. Substancja nie zawiera żadnych związków odzwierzęcych.
Theobroma Cacao Seed Butter - ciekawostki
Oprócz branży kosmetycznej, masło kakaowe wykorzystywane jest w farmacji, a także w branży spożywczej.
https://cosmeticsinfo.org/ingredient/theobroma-cacao-cocoa-seed-butter-0
https://incibeauty.com/en/ingredients/1911-theobroma-cacao-seed-butter
Redakcja Estetico · wszystkie artykuły