Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 6 z 10
- Carthamus Tinctorius (krokosz barwierski) - co to jest?EncyklopediaKrokosz barwierski należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Na początku występował głównie w Egipcie, Indiach. Dopiero później…
- Canola Oil (olej rzepakowy) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaOlej rzepakowy (INCI: Canola Oil) jest olejem roślinnego pochodzenia. Cechuje go delikatny aromat, który nie jest przytłaczający, oraz żółta barwa…
- Tetrasodium EDTA (sól tetrasodowa kwasu wersenowego) - co to jest?EncyklopediaSól tetrasodowa kwasu wersenowego należy do związków organicznych. Jest pochodną EDTA, który obecnie stosowany jest niezwykle rzadko w branży…
- Konserwanty w kosmetykach - co warto o nich wiedzieć?EncyklopediaKonserwanty w kosmetykach wydłużają trwałość produktów, pomagają zachować ich prawidłową funkcję, a także hamują rozwój drobnoustrojów. Dowiedz się…
- Potassium Hydroxide (wodorotlenek potasu) - co to jest?EncyklopediaWodorotlenek potasu jest jedną z najsilniejszych zasad . Nazywa się go również ługiem potasowym. Należy do substancji nieorganicznych, pozyskiwanych…
- Helichrysum Italicum (kocanka włoska) - co to jest? Jakie ma właściwości?EncyklopediaKocanka włoska - Helichrysum Italianicum - to roślina, która często gości w naszych ogródkach. Naturalnie zasiedla obszar Europy. Trudno jej nie…
- Dimethicone (Polidimetylosiloksan) - czym jest ten składnik kosmetyczny? Czy dimetikon i silikony są bezpieczne?EncyklopediaPolidimetylosiloksan (INCI: dimethicone) należy do grupy silikonów, które od lat są stosowane w branży kosmetycznej. Charakteryzuje się dużą…
- Prunus Armeniaca Kernel Oil (olej z pestek moreli) - co to jest?EncyklopediaPrunus Armeniaca Kernel Oil to olej pozyskiwany z moreli zwyczajnej. Występuje ona głównie na terenie Chin, Argentyny, USA, Chile i w krajach…
- Chlorek srebra (Silver Chloride, chlorek srebra 1) - działanie, zastosowanie, ograniczeniaEncyklopediaChlorek srebra (AgCl) należy do grupy substancji nieorganicznych. Naturalnie występuje w przyrodzie pod postacią minerału. Dla celów komercyjnych…
- Coumarin (kumaryna) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaKumaryna to substancja chemiczna należąca do grupy tzw. laktonów - lakton kwasu o-hydroksycynamonowego. Ze względu na stan skupienia jest ciałem…
- Dehydroacetic Acid (kwas dehydrooctowy) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaKwas dehydrooctowy można łatwo zlokalizować na opakowaniu produktów. Występuje jako INCI: Dehydroacetic Acid. Biorąc pod uwagę właściwości chemiczne…
- Sorbitol (E420) - co to jest? Wpływ na zdrowie i szkodliwość substancjiEncyklopediaSorbitol (łac. Sorbitol) zaliczany jest do podstawowych substancji wypełniających kosmetyk. Z chemicznego punktu widzenia należy do alkoholi. Mimo to…
- Decyl Glucoside (glukozyd decylowy) - jakie działanie ma ten składnik kosmetyków?EncyklopediaDecyl Glucoside to nic innego jak glukozyd decylowy. Składnik ten jest znany przede wszystkim miłośnikom naturalnej pielęgnacji. Może być stosowany w…
- Nadtlenek benzoilu (nadtlenek dibenzoilu, Benzoilu Peroxydum, Benzoyl Peroxide) - opis substancji. W jakich lekach się znajduje?EncyklopediaNadtlenek benzoilu to składnik wielu dostępnych na rynku kosmetyków. Jest to związek organiczny z grupy nadtlenków, powstaje przez połączenie…
- Cyclopentasiloxane (dekametylocyklopentasiloksan) - czy silikon kosmetyczny jest bezpieczny? Jakie zastosowanie i właściwości ma ten składnik?EncyklopediaDekametylocyklopentasiloksan (INCI: Cyclopentasiloxane), zwany również niekiedy cyklopentasiloksanem. Należy do grupy silikonów powstałych z grupy…
- Petrolatum (wazelina) - co to jest? Jakie właściwości ma ta substancja?EncyklopediaPetrolatum, czyli wazelina, jest mieszaniną węglowodorów . Charakteryzuje się brakiem zapachu. Jej kolor uzależniony jest m.in. od stopnia…
- Solubilizatory - czym są i jaką rolę pełnią w kosmetykach?EncyklopediaSolubilizatory w przemyśle kosmetycznym pełnią niezwykle istotną rolę. To dzięki nim do produktów mogą zostać dodane składniki, które ze względu na…
- Stearyl Alcohol (alkohol stearylowy) - co to jest? Poznaj właściwości i zastosowanie tego składnikaEncyklopediaAlkohol stearylowy jest związkiem organicznym należącym do grupy alkoholi - jak wskazuje nazwa. Pod względem fizycznym jest ciałem stałym. Może…
- Disodium Laureth Sulfosuccinate (laurylosiarczanobursztynian dwusodu) - co to jest? Właściwości i zastosowanieEncyklopediaLaurylosiarczanobursztynian dwusodu zaliczany jest do grupy SLS-ów, czyli detergentów występujących w preparatach myjących. Pod względem chemicznym…
- Tetrasodium Glutamate Diacetate (tetrasodowy glutaminian dioctanu) - co to jest?EncyklopediaTetrasodowy glutaminian dioctanu wykorzystywany jest w branży kosmetycznej w określonym celu. Sam bazuje na kwasie L-glutaminowym. Pod względem…
- Dimethiconol (dimetikonol) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaDimetikonol należy do silikonów polimerowych. Jest związkiem syntetycznym. Można go zlokalizować na etykiecie jako INCI: Dimethiconol. To substancja…
- Inulin - właściwości i zastosowanie w kosmetyceEncyklopediaInulin to ceniony humektant, który dodany do produktu kosmetycznego nie tylko działa nawilżająco ale też chroni go przed wyschnięciem. Dowiedz się…
- Potassium Sorbate (Sorbinian potasu) - zastosowanie składnika w kosmetykachEncyklopediaPotassium Sorbate (Sorbinian potasu) - co to jest ? Sorbinian potasu (INCI: Potassium Sorbate) to związek organiczny; sól potasowa kwasu sorbowego…
- Isopropyl Alcohol (alkohol izopropylowy, isopropanol) - co to jest?EncyklopediaAlkohol izopropylowy to związek organiczny. Należy do prostych (pod względem budowy) alkoholi alifatycznych. Jest cieczą, nie posiada koloru. Z…