Przejdź do treści
EsteticoBaza wiedzy o urodzie i pielęgnacji

Inulin - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Inulin to ceniony humektant, który dodany do produktu kosmetycznego nie tylko działa nawilżająco ale też chroni go przed wyschnięciem. Dowiedz się więcej na jego temat!

Karta opracowania

Data publikacji
Czas lektury
1 min czytania
Opracowanie
Wydanie
Przewodnik redakcyjny

Inulin to składnik wielu kosmetyków, zwłaszcza o działaniu nawilżającym. Dzięki swoim właściwościom substancja ta zabezpiecza przed nadmierną utratą wody z naskórka, tworząc na powierzchni skóry ochronny film. Dodatkowo dodana do produktu, chroni go przed wyschnięciem, przedłużając w ten sposób jego przydatność do użycia.

Inulin i jego zastosowanie

Inulin to substancja pochodzenia naturalnego, która występuje w roślinach. Jest to substancja o właściwościach nawilżających, która tworzy na powierzchni skóry ochronny film, zabezpieczając ją przed nadmierną utratą wody. Dodatkowo nabłyszcza i natłuszcza zarówno skórę, jak i włosy , poprawiając ich wygląd. Co więcej jako skuteczny antyoksydant niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników, spowalniając naturalne procesy starzenia się skóry. Działa przeciwzapalnie i łagodząco. Inulin dodany do produktów myjących znacznie zmniejsz ich drażniące właściwości.

Inulin to substancja pochodzenia naturalnego, która posiada właściwości nawilżające. Ponadto chroni produkty przed wysychaniem, przedłużając ich trwałość.

Fakt z opracowań Estetico

Warto wiedzieć podczas pielęgnacji

Kwas azelainowy o wzorze chemicznym C5H6O5 występuje naturalnie w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, a w kosmetyce redukuje przebarwienia.

Encyklopedia

Więcej z tego działu