Przejdź do treści

Encyklopedia2 min czytania

Propylparaben (propyloparaben) - co to jest?

Substancja zaliczana do związków organicznych, a dokładniej - do parabenów. To bardzo liczna grupa związków aktywnych, składająca się głównie z pochodnych kwasu p-hydroksybenzoesowego. Mimo wielu kontrowersji, składniki te stosowane są na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym.

Propylparaben - działanie

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Wiesz, co to jest propylparaben. Zobacz teraz, jakie ma funkcje:

  • pełni w kosmetykach rolę konserwującą - zapobiega namnażaniu bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów chorobotwórczych;
  • ogranicza tzw. nadkażenie, do którego dochodzi podczas aplikacji preparatu za pomocą palca;
  • może powodować transport innych związków aktywnych w głąb skóry.

Składnik ten już w niewielkim stężeniu spełnia swoje funkcje.

Propylparaben - zastosowanie w kosmetykach

Kosmetyki, w których najczęściej można znaleźć Propylparaben, to:

  • płyny do higieny intymnej;
  • szampony;
  • kremy do twarzy;
  • balsamy do ciała;
  • produkty do makijażu;
  • żele pod prysznic;
  • produkty do oczyszczania i mycia twarzy;
  • peelingi;
  • płyny do kąpieli;
  • kremy do dłoni;
  • produkty do demakijażu;
  • mydła w płynie;
  • kremy do stóp;
  • maski oraz odżywki do pielęgnacji włosów;
  • filtry przeciwsłoneczne UV.

W kosmetykach stosuje się również pochodne Propylparabenu tj. m.in. methylparaben, butylparaben.

Propylparaben - bezpieczeństwo stosowania

Parabeny - mimo kontrowersyjnych opinii - są jednymi z najlepiej przebadanych substancji wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. To samo tyczy się Propylparabenu, który uznany został za bezpieczny do stosowania zgodnie ze swoim przeznaczeniem - jako substancja konserwująca. Istnieją jednak odpowiednie wytyczne, do których producenci muszą się stosować:

  • narzucone zostało odpowiednie, maksymalne stężenie, w jakim Propylparaben może występować. Jest to 0,14% dla pojedynczego estru oraz 0,8% dla mieszaniny estrów;
  • substancja ta nie może być dodawana do kosmetyków bez spłukiwania, które nakłada się na tzw. okolicę pieluszkową u najmłodszych.

Propylparaben wykazuje niewielki potencjał alergizujący. Z tego względu zaleca się ostrożność podczas stosowania tego składnika przez kobiety w okresie ciąży. Skóra w tym czasie bywa nadwrażliwa, co może skutkować uczuleniem. Propylparaben nie działa komedogennie, nie pogarsza stanu cery trądzikowej i problematycznej.

Propylparaben - naturalny czy syntetyczny?

Propylparaben naturalnie występuje w środowisku. Można go znaleźć w roślinach, ale także w owadach. Na skalę przemysłową produkuje się go drogą syntetyczną.

Propylparaben - wpływ na środowisko naturalne

Nie odnotowano negatywnego wpływu Propylparabenu na środowisko naturalne. To bardzo ważny aspekt, coraz częściej dostrzegany przez świadomych konsumentów.

Propylparaben - czy jest odpowiedni dla wegan?

Obecnie Propylparaben pozyskiwany jest najczęściej sztucznie, z pomocą odpowiednich procesów technologicznych. Z racji tego, że mogą go zawierać organizmy żywe, głównie owady - wszelkich informacji na temat pochodzenia należy zaczerpnąć bezpośrednio u producenta danego kosmetyku. 

Weganie są konsumentami bardzo wymagającymi. Nie akceptują żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. 

Propylparaben - ciekawostki

Jeszcze do 2006 roku Propylparaben dodawany był na szeroką skalę do produktów spożywczych. Po tym czasie jednak został usunięty z listy substancji możliwych do stosowania podczas produkcji jedzenia. Oprócz tego, Propylparaben wykorzystuje się w farmacji do wytwarzania leków.

Propylparaben: Is It Safe To Use?

https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/parabens-cosmetics

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły