Przejdź do treści

Encyklopedia3 min czytania

Canola Oil (olej rzepakowy) - co to jest? Właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy (INCI: Canola Oil) jest olejem roślinnego pochodzenia. Cechuje go delikatny aromat, który nie jest przytłaczający, oraz żółta barwa. To tani i łatwy do pozyskania produkt, który jest powszechnie stosowany w kosmetyce oraz przemyśle spożywczym.

Canola Oil - działanie oleju rzepakowego

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Jako substancja naturalna olej rzepakowy może poszczycić się wieloma dobroczynnymi właściwościami. 

  • Jest emolientem tzw. tłustym. Oznacza to, że po aplikacji np. na skórę tworzy okluzyjną powłokę.
  • Zapobiega utracie wody z naskórka (ogranicza TLW).
  • Uelastycznia skórę.
  • Może wygładzać delikatne, płytkie blizny.
  • Pełni rolę antyoksydacyjną. Zmiata wolne rodniki z powierzchni skóry, przez to wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Może być to zasługa także ogromnej ilości witaminy E, jaką posiada. Jest jednym z olei roślinnych, który ma największą zawartość tej witaminy.
  • Korzystnie działa na skórę dotkniętą problemami naczyniowymi. Łagodzi i zmniejsza rumień, uszczelnia naczynia krwionośne.
  • Chroni przed czynnikami zewnętrznymi - mrozem, wiatrem, suchym powietrzem.
  • Zmiękcza naskórek.
  • Łagodzi swędzenie, co jest wykorzystywane w przypadku skór dotkniętych AZS.
  • Wyróżnia go bardzo długa trwałość, nawet do 2 lat przy odpowiednim przechowywaniu.
  • Jest nośnikiem innych substancji aktywnych takich jak olejki eteryczne.

Canola Oil - zastosowanie w kosmetykach

Zastosowanie oleju rzepakowego w kosmetykach może nie mieć końca. Tak naprawdę każdy preparat pielęgnacyjny może zostać wzbogacony Canola Oil o różnym stężeniu. 

Kosmetyki, w których najczęściej można znaleźć olej rzepakowy:

  • kremy nawilżające do twarzy suchej i odwodnionej
  • kremy i preparaty specjalne o działaniu przeciwzmarszczkowym
  • balsamy, masła do ciała
  • olejki do pielęgnacji skóry i włosów (100% lub jako dodatek oleju rzepakowego)
  • produkty do włosów takie jak maska, odżywka
  • peelingi do twarzy oraz ciała
  • specjalistyczne produkty pielęgnacyjne dla skór nadwrażliwych, atopowych
  • kosmetyki dla dzieci i niemowląt
  • produkty dla kobiet w ciąży (na rozstępy)
  • płyny i kule do kąpieli
  • maski do twarzy
  • produkty przeznaczone do oczyszczania cery, demakijażu
  • kremy do dłoni oraz stóp
  • oleje do masażu.

Canola Oil - bezpieczeństwo stosowania produktów z tym składnikiem

Jakiś czas temu olej rzepakowy był uznawany za toksyczny. Wynikało to z odmian roślin, które posiadały w swoim składzie toksyczny związek. W Polsce obecnie jest uprawiany rzepak, z którego produkuje się bezpieczny olej rzepakowy. Dlaczego bezpieczny? Ponieważ nie zawiera szkodliwego związku o nazwie kwas erukowy.

Canola Oil jest substancją bezpieczną, naturalną. Nie powoduje podrażnień ani alergii. Osoby ze skórą trądzikową, z wieloma zmianami zapalnymi, powinny unikać bezpośredniego i częstego nakładania oleju na twarz. Może to nasilić trądzik i spowodować wysyp nowych zmian. Składnik jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, w okresie karmienia piersią oraz w produktach dla najmłodszych.

Kanadyjski olej Canola - skład naturalny czy syntetyczny?

Canola Oil jest produktem w 100% naturalnym. Najpierw rzepak jest zbierany, aby później przejść proces tłoczenia (lub tłoczenia i ekstrakcji). W późniejszych etapach produkt ulega rafinacji, czyli dokładnemu oczyszczeniu. Ma to swoje plusy i minusy, ponieważ wraz z oczyszczaniem z niepożądanych substancji są usuwane również te dobre. Obecnie są dostępne oleje rzepakowe nierafinowane, tzw. z pierwszego tłoczenia. Cieszą się ogromną popularnością. 

Canola Oil - wpływ na środowisko

Olej rzepakowy jest obojętny dla środowiska. Nie odnotowano jego negatywnego wpływu na otoczenie.

Canola Oil - odpowiedni dla wegan?

Produkt jest odpowiedni dla wegan, ponieważ jest w 100% naturalny i roślinny. Nie zawiera nieakceptowalnych składników pochodzenia zwierzęcego.

Inne - ciekawostki

Bezpieczeństwo w stosowaniu oleju rzepakowego bez kwasu erukowego możemy zawdzięczać Kanadyjczykom. To oni wynaleźli oraz wyselekcjonowali nową odmianę bez toksycznej substancji. Stąd również pochodzi nazwa Canola Oil.

Bibliografia:

https://incibeauty.com/en/ingredients/9384-canola-oil

https://www.republicworld.com/lifestyle/food/canola-oil-beauty-benefits-for-skin-hair-that-you-may-not-know-about.html

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły