Dział
Encyklopedia
Świadomość w przypadku pielęgnacji twarzy, ciała czy włosów to podstawa, jeśli chcesz odpowiednio dopasować tę pielęgnację do swoich indywidualnych potrzeb. W związku z tym przygotowaliśmy dla ciebie specjalny dział o nazwie Encyklopedia. To prawdziwe kompendium wiedzy o kosmetykach. Z pewnością…
229artykułówstrona 10 z 10
- Amodimethicone (aminodimetylosiloksan) - co to jest?EncyklopediaSkładnik zaliczany do polimerów, silikon krzemoorganiczny. Rozpuszcza się w wodzie tylko w obecności innych substancji takich jak PEG-i…
- Izobutan (Isobutane) - co to jest?EncyklopediaIzobutan to substancja, którą można zlokalizować na etykiecie kosmetyku jako INCI: Isobutane. Pod względem chemicznym należy do związków…
- Lecithin (lecytyna) - działanie, cechy, bezpieczeństwoEncyklopediaLecytyna widnieje jako INCI: Lecithin w preparatach kosmetycznych. Jest naturalnym fosfolipidem. Biorąc pod uwagę jej stan skupienia jest cieczą o…
- Talc (talk) - co to jest?EncyklopediaTalk jest minerałem należącym do licznej grupy krzemianów. Wśród nich wyróżnia się miękkością - do tego stopnia, że bardzo łatwo można naruszyć jego…
- Azelac Acid (kwas azelainowy) - co to jest?EncyklopediaKwas azelainowy pod względem chemicznym zaliczany jest do grupy kwasów dikarboksylowych. W swojej budowie posiada 9 atomów węgla. Występuje…
- INCI: Tocopherol (tokoferol, witamina E) - co to jest? Jakie ma właściwości i zastosowanieEncyklopediaWitamina E (INCI: Tocopherol) - zwana jest witaminą młodości. Nie bez powodu. To związek należący do grupy tokoferoli. Jest cieczą o silnie oleistej…
- Bicarbonate (Sodium Bicarbonate, soda oczyszczona) - co to jest?EncyklopediaBicarbonate to wodorowęglan. W branży kosmetycznej stosuje się dokładnie Sodium Bicarbonate, czyli wodorowęglan sodu. Potoczna nazwa tej substancji…
- Hydrolizat kolagenu (Hydrolyzed Collagen) - co to jest?EncyklopediaKolagen to związek, który naturalnie występuje w ludzkiej skórze. Pełni rolę szkieletu podporowego dla tego narządu. Dba o odpowiednią jędrność i…
- Cetearyl alcohol (alkohol cetearylowy) - jakie właściwości ma alkohol w kosmetykach?EncyklopediaAlkohol cetylostearylowy (INCI: Cetearyl alcohol) powstał w wyniku zmieszania dwóch alkoholi - alkoholu cetylowego i alkoholu stearylowego. Jest…
- Tocopheryl Acetate (octan witaminy E, octan tokoferolu) - co to jest?EncyklopediaOctan tokoferylu (INCI: Tocopheryl Acetate) jest pochodną witaminy E. Pod względem budowy należy do grupy alkoholi. Biorąc pod uwagę właściwości…
- Disodium EDTA (sól dwusodowa kwasu wersenowego) - co to jest?EncyklopediaDisodium EDTA to składnik obecny w wielu produktach kosmetycznych. Jego pełna nazwa to sól dwusodowa kwasu wersenowego. Biorąc pod uwagę właściwości…
- Octyldodecanol (oktylododekanol) - co to jest?EncyklopediaOktylododekanol należy do alkoholi tłuszczowych mocno rozgałęzionych. Z chemicznego punktu widzenia jest oleistą, bezbarwną cieczą o…
- Paraffinum Liquidum (parafina, olej mineralny) - właściwości. Czy można stosować go doustnie?EncyklopediaParafina (INCI: Paraffinum Liquidum) może przybierać różne formy, od stanu stałego po ciekły. Z chemicznego punktu widzenia należy do substancji…