Przejdź do treści

Encyklopedia2 min czytania

Cyclopentasiloxane (dekametylocyklopentasiloksan) - czy silikon kosmetyczny jest bezpieczny? Jakie zastosowanie i właściwości ma ten składnik?

Dekametylocyklopentasiloksan (INCI: Cyclopentasiloxane), zwany również niekiedy cyklopentasiloksanem. Należy do grupy silikonów powstałych z grupy krzemianów. Z chemicznego punktu widzenia jest cieczą o specyficznym zapachu. Rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczach, natomiast bardzo słabo w wodzie.

Cyclopentasiloxane - działanie

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Główne działanie Cyclopentasiloxane to pełnienie roli tzw. emolientu suchego - mimo że pozostawia powłokę na aplikowanej powierzchni, nie jest ona tłusta.

Inne właściwości Cyclopentasiloxane:

  • pośrednio działa nawilżająco - film, który tworzy na skórze, zapobiega nadmiernej utracie wody;
  • działa zmiękczająco i wygładzająco;
  • wygładza włosy, nie powodując uczucia nadmiernego obciążenia;
  • wspomaga walory aplikacyjne produktu. Ułatwia jego rozsmarowywanie;
  • chroni przed czynnikami zewnętrznymi;
  • pełni funkcję ochronną dla włosów przed urazami mechanicznymi.

Cyclopentasiloxane - zastosowanie i właściwości

W jakich kosmetykach można znaleźć Cyclopentasiloxane?

  • Produkty do pielęgnacji włosów. Dodatek tego składnika powoduje, że skutecznie je wygładzają i nie obciążają. Dodatkowo mogą być stosowane przez posiadaczy włosów cienkich i delikatnych, co w przypadku silikonów nie zawsze jest takie oczywiste.
  • W kremach do twarzy - przede wszystkim ułatwia aplikację, pozostawiając uczucie niesamowitej gładkości. Krem z dodatkiem takiego silikonu staje się doskonałą bazą przed nałożeniem makijażu. 
  • Kosmetyki kolorowe do makijażu to również produkty, do których jest dodawany Cyclopentasiloxane. Ułatwia aplikację, co jest istotne w przypadku np. cieni w kremie (zapobiega smugom, plamom). Dodawany jest też do wszelkich podkładów do twarzy.
  • Balsamy, kremy do pielęgnacji ciała silnie wygładzające.
  • Produkty zabezpieczające końcówki włosów przed zniszczeniami (sera, olejki, kremy).
  • Kremy do dłoni i stóp o działaniu nawilżającym, zmiękczającym i wygładzającym.

Cyclopentasiloxane - bezpieczeństwo stosowania produktów z tym składnikiem kosmetycznym

Silikon lotny Cyclopentasiloxane jest uznany przez różne organizacje jako składnik bezpieczny. Może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Należy jednak mieć na uwadze, że skóra w takim stanie bardzo się zmienia pod wpływem hormonów i bywa nieprzewidywalna.

W przypadku cer trądzikowych i mocno problematycznych zaleca się ograniczenie stosowania kosmetyków z tym składnikiem. Chodzi głównie o działanie filmotwórcze, jakie daje Cyclopentasiloxane, mimo że nie przypisuje mu się właściwości komedogennych.

Cyclopentasiloxane - silikon naturalny czy syntetyczny?

Na skalę przemysłową dekametylocyklopentasiloksan jest wytwarzany poprzez połączenie tlenu z krzemem. Powstaje syntetycznie.

Dekametylocyklopentasiloksan - wpływ na środowisko

Nie odnotowano negatywnego wpływu Cyclopentasiloxane na środowisko naturalne.

Cyclopentasiloxane - kosmetyki odpowiednie dla wegan?

Jako że w skład silikonu Cyclopentasiloxane nie wchodzą żadne składniki pochodzenia zwierzęcego, jest on odpowiedni dla wegan.

Inne - ciekawostki

Cyclopentasiloxane wyróżnia się na tle innych, „silniejszych” silikonów. Jest substancją lotną. Oznacza to, że jeśli nałożysz go na włosy i skórę, po jakimś czasie z nich wyparowuje. Nie nadbudowuje się jak inne podobne do niego produkty. 

Bibliografia:

https://incibeauty.com/en/ingredients/20580-cyclopentasiloxane

https://www.healthline.com/health/cyclopentasiloxane#what-its-used-for

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły