Glycerin - działanie nawilżające i inne właściwości
Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia
- Gliceryna ma bardzo małą cząsteczkę (higroskopijna), która potrafi penetrować w głąb skóry. Dzięki tej możliwości pełni rolę transportera innych składników aktywnych. Zwiększa skuteczność ich działania.
- Wpływa na nawilżenie skóry (humektant).
- Zapobiega przeznaskórkowej utracie wody (TLW).
- Dba o jakość konsystencji danego preparatu, ułatwia jego aplikację.
- Umożliwia zmieszanie substancji wodnych i tłuszczowych w danym kosmetyku.
- Pełni funkcję ochronną.
- Konserwuje.
- Zapobiega wysychaniu produktu kosmetycznego.
- Może być wykorzystywana jako składnik nadający zapach.
- Zmniejsza lepkość.
- Obniża aktywność wody w kosmetyku, która jest pożywką dla bakterii.
- Zmiękcza.
Glycerin - funkcje i zastosowanie w kosmetykach
W branży kosmetycznej gliceryna jest stosowana bardzo często. Jest środkiem tanim i łatwo dostępnym. Przy tym wykazuje szereg pożądanych właściwości. Głównie używa się jej do wszelkiego rodzaju produktów niezmywalnych - kremów, balsamów, maści, mleczek.
- Gliceryna od lat jest stosowana w kremach do rąk. Można ją rozpoznać już po charakterystycznym zapachu, lekko cytrusowym. Pełni tam rolę nawilżającą oraz ochronną.
- Kremy do zadań specjalnych, stosowane w przypadku silnego mrozu i wiatru, również często zawierają glicerynę - głównie do celów ochronnych.
- W kremach do twarzy Glycerin dba przede wszystkim o odpowiedni poziom nawilżenia. Może delikatnie wygładzać zmarszczki mimiczne.
- Gliceryna w maskach i odżywkach do włosów zwiększa ich działanie odżywcze i nawilżające. Wygładza włosy.
Glycerin - bezpieczeństwo stosowania produktów kosmetycznych z tym składnikiem
Gliceryna jest substancją bezpieczną do stosowania. Produkty z tym składnikiem mogą być używane przez kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią. Powstały różne badania na temat obecności gliceryny w kosmetykach do skór trądzikowych. Nie można jednoznacznie stwierdzić, czy jest ona dla nich odpowiednia, czy nie. Zaleca się jej rozważne stosowanie przy cerze problematycznej.
Pochodzenie gliceryny - naturalne czy syntetyczne?
Naturalna gliceryna pozyskiwana jest z tłuszczu zwierzęcego lub roślinnego (olej kokosowy, olej palmowy). Na skalę przemysłową glicerynę wytwarza się z propylenu, który pochodzi z benzyny.
Glycerin - wpływ na środowisko
Nie odnotowano negatywnego wpływu gliceryny na środowisko naturalne.
Gliceryna - czy produkty z tym składnikiem są odpowiednie dla wegan?
Istnieje kilka sposobów wytwarzania gliceryny, w tym ten z wykorzystaniem tłuszczu zwierzęcego, weganie powinni więc mieć się na baczności. Bywa tak, że producent podaje informację o tym na opakowaniu danego kosmetyku. Jeśli jednak jej nie ma, warto zasięgnąć u niego bezpośredniej porady.
Inne - ciekawostki
Gliceryna wykorzystywana jest na szeroką skalę również w branży farmaceutycznej - zwykle pełni rolę substancji pomocniczej i nie jest szkodliwa. W szpitalach może być podawana w formie dożylnej - obniża ciśnienie wewnątrzczaszkowe. Aplikowana w formie czopków, ma działanie przeczyszczające. Gliceryna jest także dodawana do płynów leczniczych oka.
Bibliografia:
Redakcja Estetico · wszystkie artykuły