Przejdź do treści

Encyklopedia1 min czytania

Gluconolactone - właściwości i zastosowanie substancji

Gluconolactone jest popularnym składnikiem kosmetyków. Ma w nich podwójne zastosowanie. Stosowana w odpowiednich ilościach i stężeniu jest bezpieczna dla człowieka. Dowiedz się o niej więcej!

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Gluconolactone to substancja pochodzenia syntetycznego i roślinnego. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywana jest jako substancja chelatująca, a dokładniej związek który kompleksuje jony metali, a przez to ogranicza ich ewentualnie pojawiający się negatywny wpływ na barwę produktu, jego konsystencje oraz stabilność.

Gluconolactone w kosmetykach 

Gluconolactone to substancja która zastosowana w kosmetykach pełni podwójną funkcję. Poza niwelowaniem niekorzystnego wpływu jonów metali na dany produkt, działa również jako przeciwutleniacz - neutralizuje wolne rodniki, a przy tym wspiera syntezę elastyny i kolagenu. Ponadto działa nawilżająco i łagodząco, chroniąc skórę przed poparzeniami słonecznymi. Wzmacnia barierę lipidową skóry i zmniejsza widoczność przebarwień, wyrównując koloryt skóry.

Gluconolactone to składnik kosmetyków, który odpowiada za niwelowanie szkodliwego wpływu jonów metali w nich zawartych, dodatkowo pielęgnując skórę.

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły