Triethanolamine - działanie
Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia
- Triethanolamine stosuje się głównie do regulacji pH produktów kosmetycznych. Cieszy się w tym aspekcie ogromną popularnością, ponieważ już niewielkie stężenie skutecznie wpływa na pH.
- Z chemicznego punktu widzenia ma zasadowy charakter.
- Posiada właściwości zmiękczające i nawilżające.
- Bierze udział w wielu reakcjach chemicznych.
- Posiada zdolność nadawania materiałom cech nieprzemakalności oraz nieprzepuszczalności dla dymu.
- Substancja o właściwościach powierzchniowo-czynnych.
- Może pełnić rolę emulgatora w produktach kosmetycznych.
Triethanolamine - zastosowanie w kosmetykach
Amina, jaką jest trójetanoloamina, jest wykorzystywana zazwyczaj w preparatach zmywalnych. Najczęściej w różnego rodzaju farbach do włosów. Głównie nadaje tego typu produktom odpowiednie, pożądane przez producenta pH. Mimo że składnik ten może wykazywać działanie nawilżające, raczej nie stosuje się go w tym celu (jako substancję aktywną). Z tego też powodu nie jest o tym związku zbyt głośno - jego obecność nie oddziałuje bezpośrednio na skórę i nie przynosi jej korzyści.
W jakich produktach kosmetycznych można znaleźć Triethanolamine?
- Szampony różnego rodzaju
- Mydła w płynie
- Żele pod prysznic
- Kremy do twarzy i ciała
- Sera i eliksiry
- Produkty do makijażu takie jak tusz do rzęs, kredki i eyelinery
- Bazy pod makijaż
- Preparaty do golenia
Triethanolamine - bezpieczeństwo stosowania produktów do ciała z tym składnikiem
W ogólnym rozumieniu trójetanoloamina została uznana w kosmetykach za produkt bezpieczny. Wprowadzone zostały jednak zasady, na jakich może być stosowana. W preparatach niespłukiwanych, pozostających na skórze, stężenie Triethanolamine może wynieść maksymalnie 2,5%, w spłukiwanych - do 5%. Jest to składnik na tyle aktywny, że zazwyczaj jego dodatek nawet nie oscyluje w granicach 1%. Kolejną ważną kwestią jest czystość samej substancji. Ponadto nie może być niższa niż 99%.
Istnieje także wiele sprzecznych badań na temat stuprocentowego bezpieczeństwa czystej trójetanoloaminy. Uznano, że wraz z innymi związkami może mieć ona działanie kancerogenne. Przeprowadzone na szczurach eksperymenty wyraźnie zwiększyły u nich guzy. Nie jest to zatem związek polecany do użytku w kosmetykach dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.
Triethanolamine - naturalna czy syntetyczna?
Trójetanoloamina jest substancją pozyskiwaną syntetycznie. To produkt reakcji wodnego roztworu amoniaku z tlenkiem etylenu.
Triethanolamine - wpływ na środowisko
Nie odnotowano szczególnych informacji o wpływie na środowisko naturalne trójetanoloaminy.
Triethanolamine - czy weganie mogą ją stosować?
Trietanoloamina jest składnikiem odpowiednim dla wegan, zgodnym z ich etyką. Nie zawiera w swoim składzie substancji pochodzenia zwierzęcego.
Inne - ciekawostki
Trójetanoloamina jest wykorzystywana nie tylko w branży kosmetycznej, ale także w innych dziedzinach. Dodaje się ją do detergentów (chemia gospodarcza), jest też obecna w chemii samochodowej. Uczestniczy również w procesach obróbki metali.
Bibliografia:
Redakcja Estetico · wszystkie artykuły