Przejdź do treści

Encyklopedia2 min czytania

Cocamidopropyl Betaine (CAPB, kokamidopropylobetaina) - składnik szamponów. Jakie ma właściwości i zastosowanie?

Cocamidopropyl Betaine, czyli kokamidopropylobetaina, to substancja wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, w chemii gospodarczej, a także jako środek płynów do mycia i pielęgnacji karoserii samochodów.

Cocamidopropyl Betaine - działanie składnika

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Cocamidopropyl Betaine należy do detergentów. Zmienia napięcie powierzchniowe wody, ułatwia oczyszczanie danej powierzchni z zalegającego brudu.

Substancja wykazuje działanie:

  • antystatyczne - zapobiega elektryzowaniu się;
  • oczyszczające;
  • pianotwórcze;
  • zmniejsza niekorzystne działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych.

Kokamidopropylobetaina - zastosowanie w szamponach i innych kosmetykach

Na początku warto zaznaczyć, że kokamidopropylobetaina nie jest tym samym, co betaina (INCI: Betaine). To częsty błąd! Betaina jest zupełnie innym rodzajem składnika.

Cocamidopropyl Betaine w kosmetykach pełni przede wszystkim funkcję substancji zmieniającej napięcie powierzchniowe wody. Jest (powinna) być stosowana tylko w przypadku preparatów myjących, zmywalnych, które mają stosunkowo krótki kontakt ze skórą. Należą do nich: 

Obecność Cocamidopropyl Betaine wpływa na skuteczne i delikatne oczyszczanie z zastosowaniem wyżej wymienionych produktów. W kosmetyce, składnik ten często jest stosowany razem z innymi substancjami powierzchniowo-czynnymi tj. SLS. Ma to na celu łagodzenie ich właściwości drażniących.

Cocamidopropyl Betaine - bezpieczeństwo stosowania CAPB

Potwierdzone zostało bezpieczeństwo stosowania kosmetyków z kokamidopropylobetainą. Szczególnie przebadano ją pod kątem zastosowania w produktach przeznaczonych do zmywania. Nie do końca jednak poznano niekorzystne działanie kokamidopropylobetainy w preparatach nieprzeznaczonych do zmywania. Mogą ją stosować kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji. Jest dobrze tolerowana przez skórę alergiczną. W skrajnych przypadkach może delikatnie wysuszać. 

Według niektórych badań przeprowadzonych w USA Cocamidopropyl Betaine zaliczany jest do jednych z silnie alergizujących substancji (w roku 2004 został okrzyknięty alergenem roku). Trudno jednak stwierdzić, czy alergizujące działanie tyczy się wyłącznie CAPB, czy również substancji, z którymi występuje - SLS, SLES. Na pewno, jak w przypadku każdego detergentu, należy stosować go z rozwagą.

Cocamidopropyl Betaine - naturalny czy syntetyczny?

Do celów komercyjnych w branży kosmetycznej składnik ten wytwarza się syntetycznie. Jedną z substancji, która bierze w tym procesie udział, jest olej kokosowy. 

Cocamidopropyl Betaine - wpływ na środowisko

Nie ma oficjalnych danych o wpływie na środowisko kokamidopropylobetainy.

Cocamidopropyl Betaine - czy mogą go stosować weganie?

Jako że Cocamidopropyl Betaine nie zawiera żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego, może być stosowany przez wegan.

Inne - ciekawostki

Cocamidopropyl Betaine znalazł szerokie zastosowanie w produktach do mycia delikatnej skóry dziecka.

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły