Przejdź do treści

Encyklopedia1 min czytania

Sodium Acetate - jakie zastosowanie ma w kosmetyce octan sodu?

Sodium Acetate to substancja konserwująca, maskująca zapach surowca i stabilizująca skład kosmetyku. Jest bezpieczny dla zdrowia człowieka i zwiększa bezpieczeństwo produktów. Sprawdź, gdzie się go stosuje.

Tekst opracowany z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Zasady i ograniczenia

Sodium Acetate (octan sodu) to składnik kosmetyczny znany z tego, że kontroluje pH produktu i tłumi jego podstawowy zapach. W zależności od producenta może to być substancja pochodzenia naturalnego bądź substancja syntetyczna.

Octan sodu - jakie zastosowanie w kosmetykach ma ten składnik?

Sodium Acetate (octan sodny, E262, Anhydrous Sodium Acetate) jest składnikiem kosmetycznym wykazującym działanie maskujące i konserwujące. Można go stosować jako ochronę kosmetyku przed powstawaniem mikroorganizmów, jako stabilizator i regulator pH.

Octan sodu jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, m.in. w przemyśle perfumeryjnym jako:

  • konserwant;
  • stabilizator formuły;
  • substancja maskująca;
  • regulator pH.

Obecny jest także w produkcji ogrzewaczy i kompresów rozgrzewających. Po potrząśnięciu lub potarciu zaczyna krystalizować, wydzielając ciepło.

Czy octan sodu jest bezpieczny?

Octan sodu to organiczny związek chemiczny uznawany za substancję bezpieczną dla człowieka i środowiska. Stosuje się go nie tylko w kosmetykach, ale również jako dodatek do żywności (E262).

Sodium acetate - produkty, pochodzenie, zastosowanie, bezpieczeństwo

Sodium acetate w odpowiednich stężeniach może znajdować się w składzie wielu produktów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji włosów i skóry. Są to np.:

Octan sodu nie wpływa na odżywienie skóry. Jako składnik kosmetyku przedłuża jego świeżość, pozwala zachować odpowiednią konsystencję i kwasowość. Chroni przed rozwojem bakterii, dzięki czemu produkty kosmetyczne można bezpiecznie stosować.

Co ciekawe, roztwór kwasu octowego można przygotować samodzielnie. Wystarczy odparować roztwór z octu (5-8%) i sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu).

Redakcja Estetico · wszystkie artykuły